miercuri, octombrie 5, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATE„Ne dorim ca acest război să se încheie și oamenii să nu...

„Ne dorim ca acest război să se încheie și oamenii să nu mai fie forțați să plece de acasă”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut, astăzi (4 aprilie 2022 n.r.), o conferință de presă pe subiecte de actualitate. Șeful statului Republica Moldova a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre situația din țară și din regiune în contextul războiului declanșat, acum 40 de zile, de Rusia împotriva Ucrainei.

În special, Maia Sandu s-a referit la problema posibilelor sancțiuni în adresa Federației Ruse, la pericolele de securitate pe care le comportă regiunea transnistreană și la majorarea prețurilor.

Potrivit șefului statului vecin, băncile din Republica Moldova respectă toate politicile și restricțiile impuse de instituțiile internaționale, inclusiv în ceea ce ține de sistemele SWIFT, Visa și MasterCard. De asemenea, Maia Sandu a afirmat că exporturi în Federația Rusă aproape că nu există în prezent, iar re-exporturi nu vor fi admise, se arată într-un comunicat media, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Cât privește situația din regiunea transnistreană, Președintele Maia Sandu a reiterat că pe moment nu există indicii despre schimbări majore acolo, dar că, în condițiile în care peste Nistru staționează ilegal trupe ruse, pericolele de securitate persistă.

Președinta Maia Sandu a vorbit azi și despre perspectivele de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, ca urmare a depunerii cererii de aderare, acum o lună. Maia Sandu a menționat, totodată, că, în curând, Chișinăul va recepționa un chestionar detaliat din partea Comisiei Europene, care va estima gradul de pregătire a țării noastre pe mai multe segmente. După care, Republica Moldova va fi evaluată de Comisie – unde suntem, cât de avansați suntem pe un domeniu sau altul și ce urmează?

Șeful statului R. Moldova a confirmat, totodată, că în această perioadă a discutat cu Președintele Volodymyr Zelenskiy, în special despre modul în care țara vecină poate să ajute Ucraina. Președintele Sandu l-a asigurat că Moldova va oferi în continuare sprijin refugiaților, chiar dacă ne dorim ca acest război să se încheie și oamenii să nu mai fie forțați să plece de acasă. 

Text și foto: Direcția informare și comunicare cu mass-media a Președinției Republicii Moldova 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE