Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală

Date:

Share post:

Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală. Acesta este subiectul articolului de azi, la Infoanunț.

Sâmbătă, 31 august 2024, începând cu ora 17.00, Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală, un proiect muzeal național inedit, aflat la a doua ediție, va avea un program special în spațiile muzeale ale Complexului Muzeal Arad de la Săvârșin, Șiria și Ghioroc și va oferi publicului posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal de valoare națională expus în Casa Memorială și Colecția de Artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” Săvârșin,  Muzeul Memorial  „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria,  Muzeul Viei și Vinului Ghioroc.

O nouă marcă culturală

Rețeaua Națională a Muzeelor din România oferă o nouă marcă culturală, derivată din cea clasică a Nopții Muzeelor, Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală.

Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc.

Acces: GRATUIT

SĂVÂRȘIN, SÂMBĂTĂ, 31 AUGUST, ORA 17.00-21.00
Casa Memorială și Colecția de Artă  „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” Săvârșin.
Săvârșin, nr. 34917.00-18.00 / 18.00-19.00 / 19.00-20.00: Tur ghidat al Casei Memoriale și al Colecția de Artă  „Eugen Popa și Eugenia Hagiu”.

Este bine să știm

Spațiul păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinație de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice și o încăpere care reține obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa.

Eugen Popa

Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier și în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 – 1980. Eugen Popa este menționat de istoria artei românești drept pictor, colorist prin excelență, și grafician.
Temele predilecte ale pictorului au fost peisajele, naturile moarte, portretul și, mai ales, autoportretul. În casa memorială sunt 55 de autoportrete care transmit posterității – evident, subiectiv – ipostaze mărturisitoare ale unui destin artistic.

Unde, când?

ȘIRIA, SÂMBĂTĂ, 31 AUGUST, ORA 17.00-21.00
Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria
Conacul Bohus, Șiria
17.00-18.00 / 18.00-19.00 / 19.00-20.00: Tur ghidat al Muzeului Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria.

Fascinant!

Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia.
În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul  „României June”, activitatea publicistică la ziarul  „Tribuna” din Sibiu, întemniţarea la Vácz,activitatea didactică în instituții școlare din Regatul României până la Primul Război Mondial.
Un segment important al expoziţiei este dedicat operei scriitorului – nuvele, poveşti şi romanul  „Mara” – publicată în diferite limbi.

Ioan Slavici

De-a lungul carierei sale de scriitor, jurnalist şi cadru didactic, Ioan Slavici, a primit distincţii şi premii: Ordinul  „Coroana României”, decoraţia  „Răsplata muncii în învățământ”, medalia  „Bene Merenti”, în anul 1891 pentru publicarea documentelor Hurmuzaki, iar în anul 1903 a primit premiul Academiei Române pentru romanul istoric  „Din bătrâni”.

Și expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii…

În cadrul cadrul Muzeului Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria, în anul 1970 a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882 – 1965), stabilit la Şiria începând cu 1906.
A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie.
Emil Monţia, prin creaţia sa, întregeşte în şcoala de muzică trio-ul arădean, alături de Ion Vidu şi Sabin Drăgoi.

În plus…

Creaţiile sale muzicale aparţin unor diferite genuri: lieduri, cântece corale, operă muzicală. Opera  „Fata de la Cozia” a fost jucată în câteva stagiuni la Opera Română din Cluj în perioada interbelică. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a operelor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Foto: generic/arhiva

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României. Pentru ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, 21-24 noiembrie 2024

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania. KineDok este un program unic în Europa

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.