În prima zi a lunii octombrie, iubitorii cafelei îşi arată preţuirea față de această băutură. Este ziua ei, deci, ce ați zice să savurăm o cafea, alături de articolul cu această temă.
Azi, sunt organizate evenimente festive. Se atrage, totodată, la nimel mondial, atenția asupra problemelor pe care le întâmpină producătorii și nevoii unui comerțul echitabil.
Arabii au fost primii care au cultivat cafeaua, în secolul al XV-lea. Iar un francez este cel care a creat cel dintâi espressor.
Băută acasă sau în oraş, cafeaua se numără printre tabieturile matinale ale multora dintre noi.
Povestea cafelei
Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Calitatea cafelei este influențată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea.
Cafeaua este un lichid de culoare neagră, este amară și ușor acidulată, având un efect stimulant la oameni datorită conținutului de cafeină. Este una dintre cele mai populare băuturi și se poate consumă în diferite forme (de exemplu espresso sau cappuccino). De obicei este consumată ca o băutură caldă, dar cafeaua cu gheață este o alternativă răspândită. Unele studii indică faptul că are un efect benefic asupra adulților, însă studiile pe termen lung nu au putut demonstra acest lucru datorită calității precare ale acestora.
Cele mai vechi informații credibile cu privire la consumul de cafea datează din secolul al XV-lea, din Yemen, Peninsula Arabică. În acele regiuni, boabele de cafea au fost pentru prima dată prăjite și consumate într-un mod similar celui din prezent. Originea boabelor de cafea se crede a fi din regiunea Etiopia, Africa de Nord.
În anul 2016, Brazilia era pe primul loc în lume din punct de vedere al producției boabelor de cafea, ceea ce se traduce într-o producție de o treime din totalul cafelei produse la nivel mondial.
Editor: Elena Ștefan