luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

O lecție cu ministrul Educației de la Chișinău

În perioada 17-21 decembrie, a.c.,  se desfășoară în premieră Campania ,,O lecție cu ministrul’’. În cadrul dezvoltării curriculare în învățământul general, realizate în anul 2018, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a predat o oră de Educație pentru Societate elevilor din clasa a V-a de la Gimnaziul Sadova, raionul Călărași. Subiectul lecției a fost „Dreptul la Patrie, dreptul la Neam”.

Pe parcursul lecției, ministrul  și elevii clasei a V-a au discutat despre dreptul fiecărui om de a avea o țară, despre dragostea față de ea și de locuitorii ei. Monica Babuc le-a vorbit elevilor despre cât de important este să ne iubim neamul, să-i cunoaștem istoria și să-i respectăm valorile, și a ascultat părerile acestora despre ce înseamnă patria și patriotismul. De asemenea, oficialul a îndemnat elevii să persevereze în dorința lor de cunoaștere și să cerceteze în permanență lucruri noi.

Menționăm că urmare a reformei curriculare, disciplina școlară Educație civică  a fost reconceptualizată în Educație pentru societate – obligatorie pentru elevii din clasele gimnaziale și liceale, având drept scop dezvoltarea la elevi a competențelor pentru o cultură democratică prin intermediul celor trei domenii:

  • educație pentru cetățenie democratică
  • educație pentru drepturile omului
  • educație interculturală și patriotică

Disciplina Dezvoltare personală a substituit vechiul format al disciplinei Dirigenție, și are la bază formarea la elevi a comportamentelor proactive, axate pe dezvoltarea autonomiei personale, integritate morală, relaționarea constructivă cu semenii, familia, managementul eficient al emoțiilor, proiectarea responsabilă a carierei prin valorificarea potențialului individual și a oportunităților pieței muncii. Această disciplină este implementată, din acest an, în clasele I-XII în baza noului curriculum.

Ore de Educație pentru societate și Dezvoltare personală vor preda și Secretarii de Stat ai Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, elevilor din Gimnaziul Pănășești, Gimnaziul Scoreni și Liceul Teoretic ,,Ion Inculeț” din s. Vorniceni din raionul Strășeni, Liceul Teoretic „P. Ștefănucă” din or. Ialoveni și Liceul Republican cu Profil Sportiv din mun. Chișinău.

Foto: MECC

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole