O nouă lege de ocupare o forței de muncă în Republica Moldova

Date:

Share post:

Prevenirea și reducerea şomajului, efectele sociale ale acestuia și asigurarea unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii sunt obiectivele proiectului de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, aprobat la 4 aprilie a.c., de Executivul de la Chișinău.

Documentul va oferi o nouă abordare privind locurile de muncă pe piaţa muncii din Republica Moldova, prin  implicarea, deschiderea şi participarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor la implementarea măsurilor de promovare a ocupării forţei de muncă, se arată într-un comunicat al Ministerului de resort de la Chișinău.

Astfel, vor fi aplicate noi măsuri active de ocupare a forței de muncă,  adaptate nevoilor diferitor categorii de șomeri și angajatori, prin diversificarea formelor de formare profesională a șomerilor, cu introducerea instruirii la locul de muncă pentru șomerii fără o calificare, în vederea efectuării stagiilor profesionale pentru șomerii fără experiență de muncă, în special tineri.

De asemenea, potrivit proiectului, se vor acorda subvenții angajatorilor care angajează șomeri care necesită suport suplimentar, celor care adaptează locurile de muncă necesităților persoanelor cu dizabilități, întreprinderilor, care creează locuri de muncă în mediul rural și angajează la aceste locuri de muncă șomeri și cei care inițiază afacerea proprie și își creează loc de muncă.

Proiectul Legii a fost elaborat în baza practicilor europene în domeniul politicilor de ocupare a forței de muncă, iar implementarea acestuia va contribui la crearea locurilor noi de muncă în mediul rural, sporirea competitivității forței de muncă și, respectiv, diminuarea decalajului între cererea și oferta forței de muncă, creșterea ratei de ocupare, în mod special în mediul rural, creșterea numărului persoanelor cu dizabilități plasate în câmpul muncii, consolidarea dialogului social pe piața muncii prin prevederea instituirii Consiliilor tripartite pe lângă Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.

Autor: Ion Panfil
Foto:Pixabay.com

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.