O nouă lege de ocupare o forței de muncă în Republica Moldova

Date:

Share post:

Prevenirea și reducerea şomajului, efectele sociale ale acestuia și asigurarea unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii sunt obiectivele proiectului de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, aprobat la 4 aprilie a.c., de Executivul de la Chișinău.

Documentul va oferi o nouă abordare privind locurile de muncă pe piaţa muncii din Republica Moldova, prin  implicarea, deschiderea şi participarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor la implementarea măsurilor de promovare a ocupării forţei de muncă, se arată într-un comunicat al Ministerului de resort de la Chișinău.

Astfel, vor fi aplicate noi măsuri active de ocupare a forței de muncă,  adaptate nevoilor diferitor categorii de șomeri și angajatori, prin diversificarea formelor de formare profesională a șomerilor, cu introducerea instruirii la locul de muncă pentru șomerii fără o calificare, în vederea efectuării stagiilor profesionale pentru șomerii fără experiență de muncă, în special tineri.

De asemenea, potrivit proiectului, se vor acorda subvenții angajatorilor care angajează șomeri care necesită suport suplimentar, celor care adaptează locurile de muncă necesităților persoanelor cu dizabilități, întreprinderilor, care creează locuri de muncă în mediul rural și angajează la aceste locuri de muncă șomeri și cei care inițiază afacerea proprie și își creează loc de muncă.

Proiectul Legii a fost elaborat în baza practicilor europene în domeniul politicilor de ocupare a forței de muncă, iar implementarea acestuia va contribui la crearea locurilor noi de muncă în mediul rural, sporirea competitivității forței de muncă și, respectiv, diminuarea decalajului între cererea și oferta forței de muncă, creșterea ratei de ocupare, în mod special în mediul rural, creșterea numărului persoanelor cu dizabilități plasate în câmpul muncii, consolidarea dialogului social pe piața muncii prin prevederea instituirii Consiliilor tripartite pe lângă Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.

Autor: Ion Panfil
Foto:Pixabay.com

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.