O nouă pasăre cuibăritoare în Moldova –

Date:

Share post:

Uliul cu picioare scurte (Accipiter brevipes)ps

Membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii (SPPN) din Moldova au documentat pentru al doilea an consecutiv prezența uliului cu picioare scurte (Accipiter brevipes) la locul de cuibărire, în sudul Republicii Moldova. Anterior în baza unor observații se presupunea că această specie ar putea cuibări pe teritoriul Republicii Moldova. Ornitologii sovietici Averin I. și Gania I. catalogau specia drept „posibil clocitor” în 1971 în baza a două observații în regiunea Chițcani și una din regiunea Transnistreană. În prezent BirdLife International trece specia în lista păsărilor cuibăritoare din Republica Moldova bazându-se doar pe harta de distribuție a speciei.

Cu toate că nu este o specie periclitată la nivel global, uliul cu picioare scurte se întâlnește rar în România și Republica Moldova, fiind la extrema nordică a arealului de cuibărire Observația unei familii cu juvenili în vara anului 2015, urmată de observații multiple în 2016 de către Vitalie Ajder (deplasări efectuate în cadrul proiectului „Moldova`s contribution for the second European Breeding Bird Atlas (EBBA2)” ), ulterior confirmată de alte observații, inclusiv a unor ornitologi moldoveni, români, lituanieni și elvețieni în aceeași locație, dovedește cuibărirea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova.

Locația cuibăririi pentru moment rămâne confidențială, însă sperăm că în perioada următoare de teren să identificăm noi zone unde specia este prezentă.

La prezentul comunicat se atașează 3 fotografii, realizate de Vitalie Ajder, Ion Grosu și Florian Klingel (Elveția).

Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii a fost creată în 2015 și înregistrată în 2016 de ornitologi profesioniști, ornitologi amatori și ecologi din Republica Moldova și România. Misiunea SPPN este să contribuie la dezvoltarea societății în armonie cu natura. SPPN implementează la nivel național proiectului de inventariere a speciilor de păsări cuibăritoare pentru Atlasul Păsărilor Clocitoare din Europa – 2 (EBBA-https://www.facebook.com/SPPN.RepublicaMoldova/)

SPPN
Juvenil proaspăt zburat din cuib de uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes) – autor Vitalie Ajder 2015

uli

Mascul adult de uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes) – autor foto Ion Grosu 2016

uli3

Mascul adult de uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes) – autor foto Florian Klingel (Elveția) 2016

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.