vineri, iunie 2, 2023
17.6 C
București
spot_img

Pavel Filip:Venirea BERD pe piața financiară din Moldova sporește credibilitatea sectorului bancar

Proiectele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, aflate deja în derulare, dar și cele de viitor au fost discutate de premierul Pavel Filip și directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare BERD, Francis Malige.

Prim-ministrul a exprimat recunoștință în special pentru venirea BERD pe piața financiară din Republica Moldova. „Mulțumesc echipei BERD pentru facilitarea aderării Băncii Transilvania la sectorul bancar din Moldova, precum și pentru participarea la Consorțiul Internațional, care intenționează să procure 41% din acțiunile băncii de importanță sistemică Moldova Agroindbank (MAIB). Aceste acțiuni sporesc credibilitatea sistemului bancar național”, a subliniat Pavel Filip.

Printre alte proiecte importante realizate de BERD în Republica Moldova au fost menționate – securitatea energetică, sprijinirea dezvoltării sectorului privat, dar și implementarea sistemului electronic de achiziții publice.

Pavel Filip a încurajat BERD să susțină în continuare agenda de reforme a Guvernului, care asigură rezultate tangibile pentru cetățeni și pentru economia națională. „ Avem o relație instituțională corectă cu BERD și vrem să consolidăm acest parteneriat în continuare. Avem grijă ca banii împrumutați de la instituțiile financiare să fie folosiți eficient și în domeniile în care avem nevoie”, a conchis prim-ministrul.

Directorul executiv al Departamentului Instituții Financiare al BERD, Francis Malige, a confirmat disponibilitatea băncii de a dezvolta cooperarea cu Republica Moldova în domeniile de interes comun, menționând importanța asigurării unui mediu investițional atractiv și a consolidării capacităților de implementare a proiectelor.

BERD a investit până acum în Republica Moldova peste 1,1 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte în diverse domenii: infrastructură, eficiență energetică, sectorul bancar, industrie, comerț și agricultură. În 2017, volumul operațiunilor financiare ale BERD în țara noastră a atins 130 milioane de euro.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole