Peter Michalko: Justiția și statul de drept încă necesită îmbunătățiri în Moldova

Date:

Share post:

Domeniile justiției și Statului de drept încă necesită îmbunătățiri în Republica Moldova. Acestea sunt domenii pentru viața oamenilor de rând, dar care sunt importante și pentru prosperitatea și dezvoltarea țării, pentru sporirea încrederii investitorilor, dar și pentru cei care deja sunt activi în domeniul economic al Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit opiniei oficialului european, în domeniul justiției încă se mai observă unele fenomene care trebuie rezolvate: acestea țin de independența justiției, dar și de mai multe practici legate de sistemul de justiție. De exemplu, folosirea excesivă a măsurilor de arest preventiv, care depășesc standardele și volumul obișnuit în țările europene. De aceea, reforma justiției este susținută de UE. „Noi vom susține Guvernul Republicii Moldova în adoptarea și implementarea acestei reforme.

În ceea ce privește asistența macrofinanciară care urmează să o acorde Uniunea Europeană, Peter Michalko susține că odată cu acordarea primei tranșe nu se încheie atenția Uniunii Europene asupra Agenției Naționale de Integritate, activitatea eficientă a căreia este una dintre condițiile de acordare a asistenței. Și în condițiile pentru acordarea celorlalte tranșe se regăsește ANI.

„De exemplu, ANI trebuie să introducă metodologii. Toate acestea vor fi parte a monitorizării pentru îndeplinirea condițiilor pentru asistența financiară, dar devine și în sensul mai larg parte a evaluării calității instituțiilor care trebuie să fie independente”, a adăugat Peter Michalko.

Potrivit lui, există mari probleme în ceea ce ține volumul foarte mare de declarații de avere care deja au fost depuse și pe care Agenția va trebui să le prelucreze credibil și rapid.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, ambasadorul a menționat că în ultimele luni s-a observat un progres. Acest progres s-a bazat pe înțelegeri care au fost făcute și mai înainte. „Această fază este una care merge cu pași dinamici înainte și, în același timp, este o fază în care se respectă din plin interesul național al Republicii Moldova”, spune oficialul european.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră. Foto

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră, în prima jumătate a anului 2024. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open. Finala de dublu va începe la ora 14.30, iar cea de simplu nu înainte de 17.00. Redăm în cele ce urmează parcursul finalistelor până în ultimul act.

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open. După două ediții cu câte cel puțin o finalistă, în acest an România rămâne fără reprezentantă în fazele finale ale turneului WTA 250 UniCredit Iași Open