Petru Movilă, Mitropolitul Kievului este sfântul zilei de astăzi

Date:

Share post:

Au trecut 355 de zile și au rămas doar 10 zile din acest an. Potrivit calandarului creștin, ortodox, pe stil nou, sfântul zilei de astăzi este Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Despre el se știe că a fost mitropolit de Kiev și Galiția (Ucraina) din anul 1632 și până la moartea sa, în 1646.

Petru Movilă este cunoscut în istorie ca fiind atât un important teolog ortodox din secolul al XVII-lea, cât și un reformator al învățământului teologic ortodox. Provine dintr-o familie boierească din Moldova secolului XVII. Era fiul lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească. Din cauza vremurilor tulburi din Moldova, familia lui a fugit în Polonia când Petru era ăncă foarte tânăr. Acolo, el a primit educație la școala ortodoxă din Liov, continuând apoi studiile în Europa Occidentală, inclusiv la universitățile din Franța și Olanda. În anul 1625, Petru a intrat în mânăstire, în Lavra Pecerska din Kiev. Doi ani mai târziu, în 1627, a fost tuns ăn monahism. Ulterior, a devenit preot și apoi, arhimandrit. Foarte repede a devenit episcop și numit Mitropolit al Kievului. A întemeiat Academia Duhovnicească din Kiev, o instituție de învățământ teologic bazată pe principiile organizării seminariilor teologice și universităților occidentale, unde studenții primeau o dublă formare teologică și științifică. În Ucraina, Petru Movilă a restaurat un mare număr de biserici, printre care și Catedrala Sfânta Sofia din Kiev. El este sărbătorit ca sfânt de ambele biserici, română și ucraineană. 

Foto: Internet

spot_img

Articole asemănătoare

Eveniment: PDI deschide un nou capitol al excelenței în dermatologie

Eveniment: PDI deschide un nou capitol al excelenței în dermatologie și va reuni elite medicale din zece țări.

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru amenajarea casei tale și soluții de finanțare.

Expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Expoziția de etnografie „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde? Sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală (Palatul Cultural Arad - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment