Polițiștii de friontieră, la datorie în perioada Sărbătorilor Pascale

Date:

Share post:

„Călătoriți în siguranță în perioada Sărbătorilor Pascale și fiți informați doar din surse oficiale!” este îndemnul polițiștilor de frontieră, către conaționali, dar și pentru cetățenii străini care calătoresc, acum, în Republica Moldova.
Reamintim că de aproape două luni, angajații Poliției de Frontieră activează în regim special, după cum se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.
Acest fapt se datorează crizei umanitare, generate de Războiul din Ucraina. Zilnic, aproximativ 1500 de angajați ai Poliției de Frontieră sunt de veghe la frontierele Republicii Moldova, asigurând securitatea statutului și a cetățenilor săi.
De astăzi, 20 aprilie și până în data de 2 mai curent, activitatea va fi ajustată conform situației la frontieră. Din datele statistice ale ultimei săptămâni, la trecerea frontierei crește numărul de traversări pe sensul de intrare în țară (total: 257.732/ intr.136.878). Ceea ce înseamnă că mulți din conaționalii noștri revin acasă pentru a petrece în familie sfintele sărbători, dar și faptul că în continuare Moldova este deschisă pentru a primi refugiați din Ucraina.
Totodată, din experiența anilor trecuți, perioada dinainte de Paște și după Paștele Blajinilor, este constatată o aglomerare mai pronunțată a punctelor de trecere a frontierei aflate la graniță cu România.
În aceste condiții, polițiștii de frontieră vor fi în continuare la datorie pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat.
Printre măsurile întreprinse de angajații Poliției de Frontieră se numără:
    Planificarea în serviciu a unui număr mai mare de angajați în prima linie de control al trecerii frontierei de stat. Evaluarea datelor statistice pe fiecare punct de trecere, ne demonstrează că sunt anumite zile și ore când acestea se aglomerează, iar în dependență de evoluția situației, fiecare șef de Sector a primit în sarcină să formeze grupuri de  rezervă, care să intervină în aceste perioade pentru a  evita formarea rândurilor.
    În PTF-uri este importantă sincronizarea 100% a acțiunilor cu funcționarii vamali și menținerea unei conlucrări cu colegii din România și Ucraina, context în care vor fi organizate întrevederi la nivel strategic, operațional și tactic cu subdiviziunile Serviciului Vamal pentru sincronizarea locurilor de muncă a angajaților în PTF-uri, a timpilor de perfectare și schimbului de date privind fluxul transfrontalier, măsurilor comune la apariția situațiilor specifice.
    Utilizarea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei: deschiderea tuturor pistelor, inclusiv aplicarea procedurii „REVERS”.
    Formarea grupurilor de suport din partea echipei manageriale a IGPF, care va interveni la necesitate în scopul gestionării corecte a activităților și acordarea de ajutor practic;
    Monitorizarea permanentă a situației operative, conform domeniului de competență și acumularea informațiilor cu relevanță pentru realizarea măsurilor pro-active în scopul asigurării fluidizării fluxului de pasageri și transport;
    Prioritizarea trecerii frontierei stat pentru anumite categorii de persoane, cu referință la familiile cu copii minori și pentru persoanele cu nevoi speciale;
    Mai multe echipaje ale Poliției de Frontieră vor patrula în  zona de frontieră, inclusiv prin localitățile de frontieră, în vederea asigurării ordinii publice. Este de menționat în acest sens, existența unei cooperări excelente cu angajații IGC, BMA, IGP ale MAI, care sunt alături de polițiștii de frontieră în misiunea de securitate a frontierei de stat;
Recomandări:
Pentru participanții la traficul transfrontalier, reamintim că este funcțional 24/24 call-centrul Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717)  unde fiecare are posibilitatea să primească o consultație vizavi de situația la frontieră, regulile de trecere a frontierei și alte informații de ordin public.
Accesarea, pe pagina web oficială a IGPF, a aplicației „Trafic Online”, prin care în timp real poate fi vizualizată situația în punctele de trecere, timpii de așteptare și alegerea unui traseu optim pentru deplasare. Aplicația poate fi accesată de pe orice dispozitiv cu acces la internet.
Verificarea, în prealabil planificării călătoriei, a valabilității actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.
Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei de stat, pentru a nu supra aglomera doar unele, cum ar fi: Leușeni-Albița și Sculeni-Sculeni.
La apariția situațiilor specifice (neînțelegeri, rânduri, situații de conflict) în punctele de trecere, rugăm să manifestați înțelegere, indulgență și stimă reciprocă între participanții la traficul transfrontalier, precum și în raport cu personalul autorităților de frontieră.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din R. Moldova anunță că este mobilizat la maxim, fiind aplicate toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat, asigurând un nivel înalt al deontologiei profesionale și responsabilizând călătorii față de regulile existente la frontieră.
Text și foto: Secția relații publice
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM
spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.