Povestea spitalului care a impus în România principiul examenului medical preventiv

Date:

Share post:

Rețeaua de sănătate de care dispune Bucureștiul se poate mândri, în primul rând, cu un grup impresionant de specialiști experimentați, iar acești specialiști pot concura oricând cu colegii lor din străinătate. Cadrele medicale sunt cea mai importantă resursă de care dispune sistemul sanitar din România.  

Datorită acestor profesioniști, medicina românească este cunoscută în întreaga lume.

Personalitățile care au pus bazele Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino

Astăzi vom vorbi despre Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, unitate medicală care poartă numele „părintelui” școlii de imunologie și patologie din România.

Ion Cantacuzino, reputat medic și microbiolog, este cunoscut pe plan mondial datorită metodei de vaccinare antiholerică pe care a dezvoltat-o. „Metoda Cantacuzino” se folosește și astăzi în zonele în care apar cazuri de holeră. Prin acțiunile pe care le-a întreprins, profesorul Cantacuzino a făcut posibilă introducerea în România, în 1926, a vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei. Am fost a doua țară din lume, după Franța, care a apelat la vaccinul BCG (Bacil Calmette-Guerin).

De numele acestei mari personalități este legat și destinul Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Documentele care s-au păstrat în timp indică faptul că nucleul pe care s-a ridicat această unitate medicală a fost constituit de Dispensarul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, inaugurat în 1930, în Strada Budișteanu, numărul 12. Deschiderea acestui dispensar a constituit un pas important în modernizarea sistemului sanitar de la noi din țară. Structurată pe 11 servicii medicale, unitatea avea o activitate susținută în acordarea de consultații și medicamente gratuite pentru un număr important de categorii sociale (studenți, veterani de război, văduve etc.).

Spitalul a luat naștere în urma implicării mai multor personalități din România interbelică.

Datorită contribuției pe care profesorul Ion Cantacuzino a avut-o în medicina românească, dar și în dezvoltarea acestui dispensar, s-a luat decizia, tot în 1930, ca noua unitate sanitară să poarte numele „Dispensarul Policlinic Central – Profesor Dr. I. Cantacuzino”.

Între timp se face și o relocare a dispensarului, care, în 1932, ajunge în Strada Ioan Movilă, într-o clădire construită de arhitectul Ion Mincu la solicitarea generalului Iacob Lahovary. Ulterior, imobilul a fost preluat de familia Cantacuzino.

Este testată gratuitatea serviciilor medicale

Contribuția profesorului Cantacuzino se face simțită și prin faptul că dispensarul se constituie într-o veritabilă unitate experimentală. Astfel, la nici doi ani de la mutarea în locația din Ioan Movilă, se ia decizia ca dispensarul policlinică să îmbine activitatea sanitară de prevenție cu cea curativă. Înainte de îngemănarea celor două activități, grupul de medici care deservea dispensarul a realizat o serie de cercetări în teren care au condus, în cele din urmă, la înscrierea în legislația din România a principiului examenului medical preventiv, realizat periodic.

Același grup de specialiști a testat și analizat și problema gratuității consultațiilor medicale, a medicamentelor și a tratamentului. Iar rezultatul a fost includerea prin lege a asistenței medicale gratuite pentru bolnavii lipsiți de mijloace financiare.

Unitatea medicală s-a extins foarte mult, fiind construite noi corpuri de clădire care să o deservească și în 1934 se transformă în Spitalul Central „Dr. I. Cantacuzino”. Acesta este anul în care a luat naștere această unitate medicală de elită din România.

Între timp denumirea spitalului a cunoscut noi modificări, pentru ca astăzi să fie cunoscut sub numele de Spitalului Clinic „Dr. Ion Cantacuzino”.

Cei 86 de ani de istorie a unității sanitare sunt marcați chiar în această lună și amintesc de dezvoltarea semnificativă pe care a cunoscut-o actul medical.

La ora actuală, spitalul este structurat astfel: Secția clinică medicină internă I – 50 de paturi, Secția clinică medicină internă II – 59 de paturi, Secția clinic chirurgie general I – 44 de paturi, Secția clinică chirurgie general II – 34 de paturi, Secția clinică obstetrică ginecologie I – 56 de paturi, Secția clinică obstetrică ginecologie II – 26 de paturi, Secția neonatologie – 47 de paturi. De asemenea, mai există 18 paturi în zona ATI și alte șapte paturi în Compartimentul de oncologie medicală.

Unitatea medicală aniversează, luna aceasta, 86 de ani de activitate.

Unitatea mai beneficiază de spitalizare de zi, farmacie, unitate de transfuzie sanguină etc.

Descoperind istoria acestui spital ce face parte din rețeaua publică, ne putem da seama ce eforturi s-au făcut, de-a lungul timpului, pentru ca medicina românească să ajungă la un anumit nivel.

Chiar dacă funcționează în București, Spitalului Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” nu deservește doar pacienți din acest oraș. Serviciile sale sunt accesate din întreaga țară. De asemenea, s-au înmulțit cazurile unor persoane din străinătate care aleg unitatea medicală de la noi pentru a urma diferite tratamente, multe dintre ele de tip chirugical.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.