Prelungirea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere

Date:

Share post:

Muzeul Național de Istorie a României anunță prelungirea, până la data de 3 iulie 2022, a expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere, ce pune în valoare piesele Colecției „Iorga-Pippidi”, donate muzeului de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga.

Inestimabila colecție este formată din documente și obiecte de patrimoniu precum: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; cele mai importante diplome de doctor honoris causa, primite de la marile universități ale Europei; brevetele și medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești, ca marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania; corespondență cu regina Maria, cu principele, apoi regele Carol al II-lea, principesa Elena și multe altele. Toate aceste piese au devenit parte a patrimoniului național al României.

Alături de Colecția „Iorga-Pippidi”, sunt expuse obiecte de patrimoniu aflate în colecțiile: Muzeului Național de Istorie a României, Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Universității din București, Arhivelor Naționale ale României și Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Vă invităm la un tur ghidat gratuit în această expoziție, făcut de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, unul din curatorii expoziției, în zilele de 3 și 10 iunie, începând cu ora 16.

Text și foto:

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

 

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.