Premiu european pentru o bisericuță din lemn

Date:

Share post:

Bisericuța din lemn din satul Urși, județul Vîlcea, din România, se numără printre câștigătorii premiilor europene pentru patrimoniu. După ce a supraviețuit vremurilor peste 260 de ani, locașul religios se afla în paragină, în interiorul unui cimitir local. Constucția era proptită cu bârne, pentru a nu se prăbuși definitiv.

Șansa la ”viață” i-a fost redată de un grup de studenți care au vizitat locul și au rămas profund impresionați de frumusețea naturală a bisericii. Așa a început procesul de restaurare, în cea mai mare parte prin voluntariat. Tinerii au lucrat vara, timp în care au organizat diferite evenimente ce aveau la bază strângerea de fonduri.

În anul 2013, voluntarii au plantat mai mulți stejari, care să asigure lemnul necesar peste o sută de ani, atunci când s-au gândit ei că va avea loc următoarea restaurare.

Pictura originală a fost restaurată centimetru cu centimetru și a durat mai mult de zece ani. Eforturile au meritat pe deplin deoarce bisericuța a fost recunoscută ca monument istoric protejat, în Europa de azi.

Text: Calendar religios/2021

Foto: Internet

 

spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.