Prioritățile cooperării moldo-poloneze

Date:

Share post:

Aspecte ale colaborării comercial-economice moldo-poloneze au fost discutate joi la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu ministrul Investițiilor și Dezvoltării Economice al Republicii Polonia, Jerzy Kwiecinski.

Premierul a apreciat sprijinul financiar polonez acordat în cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în domenii precum buna guvernare, dezvoltarea regională și rurală și agricultura. În decurs de 15 ani, Republica Polonă a implementat în țara noastră 264 de proiecte în sumă de 15 milioane de euro.

Șeful Executivului a încurajat investitorii polonezi să participe la privatizarea întreprinderilor de stat, dar și să investească în activitatea Zonelor Economice Libere și a Parcului IT „Tekwill”.

Guvernul pe care am onoarea să-l conduc este un Guvern ”pro-business” și  a realizat o serie de reforme pentru susținerea mediului de afaceri și atragerea investițiilor. Efortul pe care l-am făcut deschide ușa pentru potențialii investitori, pe care noi îi tratăm cu maximă atenție”, a spus Pavel Filip.

Părțile au discutat și despre promovarea produselor agricole moldovenești pe piața europeană, Polonia plasându-se pe primele poziții printre țările UE la importul vinurilor moldovenești.

Premierul a exprimat, de asemenea, recunoștință  Guvernului polonez pentru susținerea acordată țârii noastre în cadrul instituțiilor europene, în calitate de unul dintre statele iniţiatoare ale Parteneriatului Estic.

Jerzy Kwiecinski a declarat că Republica Polonă va susține în continuare cursul european și reformele de modernizare a țării noastre. Oficialul a accentuat importanța continuării colaborării moldo-poloneze, exprimând interesul pentru extinderea prezenței investițiilor poloneze în economia țării noastre.

În prezent, în țara noastră activează 102 întreprinderi mixte moldo-poloneze. Suma investițiilor poloneze este de 227 milioane de lei.

Foto: Guvernul Republicii Moldova
spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.