Programe malware au fost distribuite prin jocuri video

Date:

Share post:

Infractorii cibernetici profită de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare, arată o cercetare Kaspersky. Peste 930.000 de utilizatori au fost vizați de astfel de atacuri, în ultimele 12 luni, între iunie 2018 și începutul lunii iunie 2019. Peste o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei jocuri.

Jocurile video au apărut de mai multă vreme, dar puterea Internetului le-a accelerat creșterea. Astăzi, aproximativ o persoană din zece, din populația planetei, accesează jocuri online. Ca orice alt tip de divertisment digital, jocurile video sunt vulnerabile la probleme cum ar fi încălcarea drepturilor de autor și la site-uri ilegale de tip torrent, dar mai sunt vizate de o amenințare, aflată în creștere: folosirea frauduloasă a mărcii, pentru a ascunde distribuția de malware. Multe dintre jocurile cele mai populare sunt găzduite pe platforme digitale de distribuție. Acestea nu pot detecta mereu dacă fișierele încărcate sunt jocurile adevărate sau mostre de malware deghizate.

Cercetătorii Kaspersky au decis să studieze mai atent fișierele infectate, descoperite în 2018 și în prima jumătate a anului 2019. Pe primul loc în lista jocurilor folosite de infractori a fost Minecraft. Malware-ul care pretindea a fi acest joc a reprezentat peste 30% dintre atacuri, cu peste 310.000 de utilizatori afectați. Pe al doilea loc s-a aflat GTA 5, care a vizat peste 112.000 de utilizatori. „Sims 4” a ocupat locul al treilea, cu peste 105.000 de utilizatori vizați.

Potrivit cercetătorilor, infractorii cibernetici încercau să păcălească utilizatorii să descarce și fișiere infectate care pretindeau a fi niște jocuri care nu au apărut încă. Au fost descoperite falsificări a peste 10 jocuri nelansate, 80% dintre detecții concentrându-se pe FIFA 20, Borderlands 3 și Elder Scrolls 6.

„De mai multe luni vedem cum infractorii cibernetici folosesc divertismentul pentru a păcăli utilizatorii – fie cu un serial popular, premiere de film sau jocuri video. Aceste lucru are o explicație simplă – oamenii pot fi mai puțin atenți când vor să se relaxeze. Dacă victimele nu se așteaptă să găsească malware în ceva ce au folosit mai mult timp, infractorii nici nu au nevoie de un vector de infectare avansat pentru a reuși. Le recomandăm tuturor utilizatorilor să fie atenți, să evite platformele digitale necunoscute și ofertele suspecte, să instaleze software de securitate și să scaneze cu regularitate toate dispozitivele folosite pentru gaming”, spune Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky.

Pentru a evita să cadă victime programelor care pretind a fi jocuri video, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor următorii pași:

  • Folosiți numai servicii legitime și recunoscute.
  • Fiți foarte atenți la autenticitatea site-ului. Nu vizitați site-uri care permit descărcarea jocurilor, până nu vă asigurați că sunt legitime și că încep cu „https”. Confirmați că site-ul este autentic dând dublu-click pe formatul URL sau pe locul unde este scrisă denumirea companiei, înainte de a începe să descărcați orice.
  • Nu dați click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit accesul la un joc înainte de lansarea oficială a acestuia.
  • Folosiți o soluție de securitate eficientă, care protejează împotriva unui număr mare de amenințări.
Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.