“Războiul este o greșeală și o oroare”, spune Papa Francisc

Date:

Share post:

“Războiul este o greșeală și o oroare”, spune Papa Francisc în adresarea sa directă către șeful Kremlinului, Putin, dar prvind și spre președintele Ucrainei, Zelenskyy.

În locul obișnuitei interpretări a Evangheliei, Papa Francisc a ales să dedice discursul său de duminică, 02 octombrie 2022, din piața Sfântul Pedro, războiului din Ucraina. Liderul Bisericii Catolice a făcut un apel urgent pentru încetarea conflictului în curs.

O schimbare similară față de procedeele obișnuite a fost văzută ultima dată în 2013, când Francisco a cerut încetarea conflictului în curs de desfășurare din Siria. Pentru a-și consolida și mai mult cererea, el a participat, de asemenea, la Congresul Mondial al Religiilor din Kazikstan, la jumătatea lunii septembrie, pentru a discuta în continuare despre potențiale discuții de pace.

În discursul său, Papa a spus, citat de media: “Mă adresez direct președintelui Federației Ruse, căruia îi cer să oprească această spirală a violenței și a morții”. El a continuat: “Fac, de asemenea, un apel către președintele Ucrainei pentru a intra în discuții serioase de pace”, după ce a abordat “suferința incomensurabilă a poporului ucrainean”.

În apelul său extraordinar, șeful Bisericii Catolice a declarat: “Sunt profund întristat de torentele de sânge și lacrimi pe care le-am văzut în ultimele luni. Sunt întristat de miile de victime, în special copii, și de distrugerile monumentale pe care mulți oameni le-au suferit, precum și de familiile care au rămas fără adăpost și amenințate de frig și foame. Astfel de acțiuni nu pot fi niciodată justificate. Niciodată!”

Vineri, Putin a exacerbat și mai mult conflictul prin anexarea a patru regiuni ucrainene. Papa a spus: “Nu, nu, nu: “Deplâng profund situația gravă care a avut loc în ultimele zile”. Francisco a întrebat: “Ce mai trebuie să se întâmple? Cât sânge trebuie să fie vărsat înainte de a ne da seama că războiul nu este niciodată o soluție și că provoacă doar distrugere?

Papa Francisc a continuat: “Este regretabil că lumea află despre geografia Ucrainei prin nume precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izyum, Zaporizhia și alte locuri care au devenit locuri de suferință și frică de nedescris. El a fost surprins că lumea a ajuns din nou să se teamă de un război nuclear. “Este absurd”, a spus el. “Războiul este o greșeală și o oroare!”

Papa a făcut un apel deschis către toți politicienii din lume să militeze pentru încetarea războiului. “Vă rog, pentru ca generațiile mai tinere să poată respira aerul sănătos al păcii, nu aerul contaminat de război, aceasta este o nebunie”.

Dacă nici Papa de la Roma nu este ascultat ce să mai spunem noi ceilalți.

Editor: Elena Ștefan

Foto: TASS

spot_img

Articole asemănătoare

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când?

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când? Despre aceasta vorbim în celel ce urmează.

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles… Video

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles pe viu importanța păcii și a libertății”.

Despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova

Articolul care urmează este despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova. 

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează.