Bucureștiul s-a alăturat altor capitale europene care, la solicitarea Croației, au acceptat amplasarea unei cravate tradiționale croate pe unul dintre monumentele de for public din oraș.
Statuia dedicată Regelui Carol I, aflată în Piața Revoluției, a primit, pe 15 ianuarie 2020, însemnul distinctiv al Croației: cravata roșie.
Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, la solicitarea Ambasadei Republicii Croaţia.
Ceremonia a avut loc chiar pe 15 ianuarie, o dată importantă în istoria Croației, dată care marchează recunoaşterea independenţei statului croat de către comunitatea europeană.
Începând cu 1992, în această zi, Croaţia celebrează anual independența prin organizarea unor evenimente culturale ce au ca punct de atracţie amplasarea unei cravate tradiţionale croate în jurul monumentelor de for public din diferite capitale europene.
Totodată, evenimentul din București a făcut trimitere și la faptul că, începând cu 1 ianuarie 2020, Croaţia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Cravata este unul dintre cele mai puternice simboluri croate. De fapt, croații sunt cei care au inventat acest accesoriu foarte la modă acum. El a fost purtat inițial de ofițerii unui regiment croat care, în 1660, au vizitat Parisul după o mare victorie militară împotriva Imperiului Otoman. Militarii s-au prezentat în fața lui Ludovic al XIV-lea purtând în jurul gâtului eșarfe de culoare roșie. Accesoriul a atras atenția regelui, care, la scurt timp, a creat chiar un regiment al Cravatelor Regale.