Republica Moldova: Servicii publice digitale, mai accesibile pentru oamenii de la sate

Date:

Share post:

Datorită proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, mai multe servicii publice vor putea pot fi accesate în cadrul a 80 de centre deschise pe lângă primăriile din Republica Moldova. Timp de câteva luni au funcționat 17 Centre Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS), iar miercuri Guvernul de la Chișinău a decis extinderea programului în 80 de localități.

Primul astfel de centru a fost deschis în decembrie 2021, în comuna Lozova, raionul Strășeni, și timp de jumătate de an sătenii care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente solicită asistența operatorului pentru a utiliza aplicațiile de pe portalurile publice.

Viorica Botnaru, specialistă la CUPS din Lozova, spune că oamenilor le place foarte mult acest centru pentru că nu fac drumuri în Strășeni sau la Chișinău pentru extrase de pe acte de stare civilă sau de proprietate, depunerea anumitor cereri, alocații sociale ș.a.

Potrivit vicepremierului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, scopul proiectului este regândirea din temelie a tuturor serviciilor publice, astfel încât acestea să devină prietenoase cetățeanului și antreprenorilor. „Am pornit cu inițial cu trei servicii: modernizarea serviciului de obținere a permisului de conducere, serviciul pentru stabilirea capacității temporare de muncă, alocarea indemnizației de șomaj. Ulterior la ele s-au adăugat alte 35 de servicii, ca acum să avem o cifră totală de circa 80 de servicii, printre care sunt și servicii de stare civilă, servicii de înregistrare a afacerilor și alte servicii foarte mult așteptate de oameni. Dar gama acestor servicii va fi extinsă, inclusiv vor fi incluse și serviciile prestate de administrațiile locale“, a declarat Iurie Țurcanu.

Autor: Filip Denis
Foto/video: Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.