sâmbătă, noiembrie 26, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEInfo MoldovaRepublica Moldova: Servicii publice digitale, mai accesibile pentru oamenii de la sate

Republica Moldova: Servicii publice digitale, mai accesibile pentru oamenii de la sate

Datorită proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, mai multe servicii publice vor putea pot fi accesate în cadrul a 80 de centre deschise pe lângă primăriile din Republica Moldova. Timp de câteva luni au funcționat 17 Centre Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS), iar miercuri Guvernul de la Chișinău a decis extinderea programului în 80 de localități.

Primul astfel de centru a fost deschis în decembrie 2021, în comuna Lozova, raionul Strășeni, și timp de jumătate de an sătenii care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente solicită asistența operatorului pentru a utiliza aplicațiile de pe portalurile publice.

Viorica Botnaru, specialistă la CUPS din Lozova, spune că oamenilor le place foarte mult acest centru pentru că nu fac drumuri în Strășeni sau la Chișinău pentru extrase de pe acte de stare civilă sau de proprietate, depunerea anumitor cereri, alocații sociale ș.a.

Potrivit vicepremierului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, scopul proiectului este regândirea din temelie a tuturor serviciilor publice, astfel încât acestea să devină prietenoase cetățeanului și antreprenorilor. „Am pornit cu inițial cu trei servicii: modernizarea serviciului de obținere a permisului de conducere, serviciul pentru stabilirea capacității temporare de muncă, alocarea indemnizației de șomaj. Ulterior la ele s-au adăugat alte 35 de servicii, ca acum să avem o cifră totală de circa 80 de servicii, printre care sunt și servicii de stare civilă, servicii de înregistrare a afacerilor și alte servicii foarte mult așteptate de oameni. Dar gama acestor servicii va fi extinsă, inclusiv vor fi incluse și serviciile prestate de administrațiile locale“, a declarat Iurie Țurcanu.

Autor: Filip Denis
Foto/video: Guvernul Republicii Moldova

 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE