Republica Moldova simplifică procedurile de racordare a instalațiilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumatorii casnici

Date:

Share post:

Guvernul de la Chișinău simplifică procedura de racordare, instalare și admitere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici. În acest sens, Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv la un proiect de lege care vine să promoveze utilizarea energiei din surse regenerabile.

Scopul proiectului de lege este de a opera mai multe modificări la legislație pentru a încuraja consumatorii casnici să dezvolte proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru acoperirea consumului propriu în limita capacităților contractate.

Astfel, principalele prevederi ale proiectului se referă la:

  • Micșorarea termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere din surse regenerabile de capacități mici destinate pentru acoperirea consumului propriu, de la maxim 30 zile la 10 zile calendaristice;
  • Excluderea obligației de obținere a actului de corespundere pentru consumatorii casnici, care vor monta instalațiile de producere din surse regenerabile în limitele puterii contractate. În acest caz, admiterea în exploatare a instalației de producere se confirmă prin declarația electricianului autorizat;
  • În cazul consumatorilor casnici la proiectare nu va fi necesar certificatul de urbanism/ autorizație de construcție, iar proiectul tehnic se va realiza doar pentru compartimentul energie electrică și rezistența construcției;
  • Modificarea zilei de achitare de către furnizor a surplusului de energie electrică generat în rețea de către consumatorul final, deținător al unei centrale electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu, de la sfârșitul anului – 31 decembrie la data de 31 martie, încât cetățenii să poată valorifica în timpul iernii energia produsă pe timp de vară.

Modificările propuse în inițiativa legislativă vin să ajute consumatorii, în mod particular pe cei casnici, care reprezintă cea mai vulnerabilă categorie. Astfel, vor fi reduse costurile investiționale și costurile pentru punerea în funcțiune a unei centrale electrice ce utilizează surse regenerabile de energie pentru acoperirea consumului propriu a consumatorului casnic. Acest lucru va avea ca efect majorarea producerii interne de energie electrică.

Autor: Filip Denis
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.