Republica Moldova trece la serviciul militar prin contract

Date:

Share post:

În Republica Moldova, serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract. Guvernul de la Chișinău, în ședința de miercuri, Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, care are drept scop prioritizarea domeniilor de dezvoltare a sectorului de apărare.

Documentul stabilește obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei și
procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate. Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătăţirea calităţii resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia întrun angajator atractiv pentru militari şi civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, programul prevede completarea funcţiilor vacante din unităţi prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexuri sportive. De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor şi îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forţele armate ale altor state și creşterea contribuţiei Republicii Moldova la misiunile internaţionale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei iniţiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare şi în Strategia Militară. Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Autor: Sofia Filip

Foto:Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.

Nou în Palas Campus. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț

Nou în Palas Campus Iași. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț. Pentru a afla în ce constă această noutate, citim articolul care urmează.