România susține o ”viață sigură fără deșeuri de pesticide” și în Republica Moldova

Date:

Share post:

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat vineri, 4 mai 2018, la ceremonia oficială de închidere a proiectului ”Viață sigură fără deșeuri de pesticide”, eveniment susținut în raionul Ceadîr Lunga și Comrat (UTA Găgăuzia).

Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a avut loc în localitatea Gaidar din raionul Ceadîr Lunga și i-a mai avut ca participanți pe Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova,Bartlomiej Zdaniuk, secretarul General de Stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Radu Burduja, vicebașkanul UTAG, Vadim Ceban, primarii localităților în care s-a derulat proiectul și oficialități locale, se arată într-un comunicat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

În cadrul alocuțiunii susținute, Ambasadorul Daniel Ioniță a apreciat modul în care s-a derulat transportul și distrugerea până în prezent a celor 957 tone, din totalul celor 1 269 tone de deşeuri de pesticide prevăzute a fi distruse în cadrul acestui proiect. Domnia sa a evocat importanța pe care România o acordă acestui proiect, motiv pentru care a ales să susțină financiar acest proiect rezultat din cooperarea dintre autoritățile din Republica Moldova și NATO.

”Este un moment istoric pentru comunitățile din Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai care, grație acestui proiect, au reușit să elimine 60 de t de substanțe chimice periculoase, care, de peste 50 de ani, puneau în pericol viața oamenilor și a animalelor și otrăveau plantele. Este un moment important în cooperarea Republicii Moldova cu NATO și pentru angajamentul statelor membre și partenere NATO, deoarece împreună am reușit să îmbunătățim vizibil și fără echivoc calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova.” a declarat oficialul român.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

Menționăm că, România este țară lider al acestui proiect încă de la debutul său, în anul 2003. Acesta a cuprins trei faze. În perioada 2003 – 2008, în cadrul primei faze, au fost reambalate și stocate peste 3200 de tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din aproape 420 de locaţii în 37 depozite regionale. În perioada 2006 – 2010, în a doua fază, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea de Stat din Moldova au întocmit o bază de date completă a pesticidelor și evaluarea lor toxicologică. Faza a III-a a proiectului, care a debutat în 2013,  presupune distrugerea propriu-zisă a pesticidelor şi substanţelor periculoase identificate, ambalate şi analizate în primele două faze. Țările care au contribuit la acest proiect sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Norvegia, Turcia, alături de România și Republica Moldova.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Ambasada României în Republica Moldova
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024. Aflăm de la frontieră știri calde, de ultimă oră. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.