vineri, iunie 2, 2023
17.6 C
București
spot_img

Salarii mai mari pentru dascălii din Republica Moldova

Profesorii din Republica moldova vor primi salarii mai mari, începând cu 1 septembrie curent, potrivit unui proiect aprobat joi de Executivul de la Chișinău. Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8%.

În urma modificărilor propuse, salariul de funcție al unui rector va spori până la 6.460 lei, iar al unui profesor universitar – până la 4.840 lei. Cu 325 de lei se va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu circa 300 de lei. De menționat că de salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățământul superior. După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățământul general și profesional tehnic.

Pentru efectuarea majorărilor, în anul curent, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace în sumă de 130 milioane de lei.

Salariile de funcție ale cadrelor didactice și ale personalului științifico-didactic se indexează anual, la 1 septembrie, pe măsura creșterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia națională, față de salariul mediu al cadrelor didactice atins în ultimul trimestrul al anului precedent. În condițiile în care în trimestrul IV al anului 2017 salariul mediu a constituit 5.722 de lei, iar cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent este de 6180 de lei, indexarea va fi de 8%.

Autor:Sofia Filip
Foto:Pixabay.com

 

 

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole