Salarii majorate pentru bugetarii din Republica Moldova

Date:

Share post:

Începând cu 1 decembrie curent, Guvernul va majora salariile pentru bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale şi pentru autorităţile publice locale.

Reforma salarizării vine sa rezolve mai multe probleme din sectorul public. Aceasta  nu este o lege simplă despre majorare de salariu – este o lege care vine să facă ordine în sistemul de salarizare bugetar. Până acum am avut legi separate pentru diferite structuri și nu exista echitate. Acum avem o lege unitară, care va elimina haosul din sistemul salarial”, a declarat premierul Pavel Filip.

Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat că noul sistem va fi unul mai simplu și va garanta majorări anuale. „În urma implementării acestei legi nimeni nu va avea de pierdut nici un leu. Cu toții își vor păstra cel puțin veniturile care sunt astăzi”, a adăugat premierul.

În același timp, în urma implementării reformei nimeni din populația aptă de muncă nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. De asemenea, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum a fost până în prezent.

Reforma va impulsiona și creșterile salariale în domeniul medicinii – dacă până acum un asistent medical primea în mediu 2806 lei, în urma reformei, acesta va avea lunar 5.220 de lei. De asemenea, efectul creșterii salariilor îl vor simți cei din învățământul preuniversitar. Spre exemplu, salariul mediu al dădacelor va crește cu 109%  – de la 1.454 până la 3.042 lei, iar peste 8 mii de persoane, care activează ca ajutor de educator, vor beneficia de o creștere salarială de aproape 90%.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.