Info Viata Medicala

Aflăm de la Ministerul Sănătăţii

În această perioadă a anului,

Toxiinfecțiile alimentare – un real pericol

 • ”Vinovații” pot fi carnea, produsele lactate, peștele

Toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea noastră în această perioadă caldă a anului. Temperaturile ridicate a mediului favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare îndeosebi celor uşor alterabile de origine animală cum ar fi produsele de carne, produsele lactate, peştele, care pot provoca toxiinfecţii alimentare. Aceste microorganisme se dezvoltă în produsele alimentare care se păstrează şi se comercializează în condiţii insalubre şi cu încălcări a regimurilor termice de păstrare. De obicei aceste produse se comercializează pe străzi, în pieţe improvizate şi alte locuri neautorizate, la Chișinău. Așa că atenție, la neatenție!

Analiza morbidităţii populaţiei Republicii Moldova prin toxiinfecții alimentare, boli diareice acute (BDA) determinate de folosirea în consumul uman a produselor alimentare nesigure, denotă că în ultimii ani se atestă o creștere a morbidităţii sumare prin aceste maladii (a. 2013 – 447,6 cazuri la 100 mii populație, a. 2014 – 486,8), fiind înregistrat chiar și un caz de deces. În anul 2014 s-a atestat majorarea numărului de cazuri de salmoneloză de 1,6 ori, toxiinfecțiilor alimentare cu etiologie determinată – cu 20,3%, se arată într-un comunicat al Serviciului de Informare şi Comunicare al  Ministerului Sănătăţii din R. Moldova.  O problemă cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei rămâne comerţul stradal neautorizat al produselor alimentare uşor alterabile (carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, pește și produse din pește, ouă  ș.a). Astfel, Ministerul Sănătății atenţionează populaţia privind necesitatea conjugării eforturilor în prevenirea bolilor diareice acute, precum și toxiinfecţiilor alimentare, prin respectarea elementarelor reguli de igienă și curățenie, atrăgând atenția la păstrarea corectă a alimentelor gătite și crude, respectând totodată condițiile și temperaturile optime privind timpul de preparare etc.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei la Chișinău  a demarat cu sloganul

„Opreşte hepatita: aceasta depinde de tine”

 • Campania 2015 subliniază faptul că hepatita rămâne o reală amenințare la adresa sănătății publice

Pe 28 iulie 2015 s-a desfăşurat la Chișinău Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei cu sloganul: „Opreşte hepatita: aceasta depinde de tine”, un eveniment anual la nivel global care se focalizează asupra factorilor de risc şi are drept scop prevenţia şi controlul hepatitelor virale.

Campania 2015 subliniază faptul că hepatita rămâne în mare măsură estimată ca fiind o reală amenințare la adresa sănătății publice. Despre aceasta vorbesc şi estimările OMS: două miliarde de persoane au fost în contact cu virusul hepatitei B (VHB), dintre care 350 milioane au devenit purtători cronici, cu risc înalt de infectare cu virusul hepatitei D (VHD); circa 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C (VHC) și peste 10 milioane – cu virusul hepatitei D (VHD). În Republica Moldova, structura morbidității prin hepatite virale acute în anul 2014 a fost următoarea: hepatitei virale A au revenit – 76,8% din total, hepatitei virale B – 7,4%, hepatitei virale C – 10,6%, hepatitei virale D – 1,3%, în timp ce hepatitelor virale cu etiologie nedeterminată au revenit 3,9% din total. Conform datelor statistice, prezentate de Serviciul de Informare şi Comunicare al Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate – 1853 de cazuri noi de hepatite virale cronice, hepatite virale C cronice primare – 757 de cazuri. La capitolul „alte hepatite virale cronice primar depistate”, au fost înregistrate – 85 de cazuri. Cumulativ, în țară sunt înregistrate aproximativ 40 mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice. În structura morbidității, în funcție de căile posibile de transmitere a infecției pentru HVB acută, predomină cea sexuală. Deseori, hepatitele virale nu se manifestă prin simptome clare. În alte cazuri, bolnavii acuză oboseală, anxietate, senzație de greutate și dureri în abdomen în partea dreaptă, pierderea poftei de mâncare, îngălbenirea pielii și a sclerelor, greața și voma, dureri musculare difuze, pruritul. Este important de menționat, că spre deosebire de hepatita virală C, pentru virusul hepatitei virale B există un vaccin precalificat de OMS cu o rată înaltă de protecție. Vaccinarea cât mai timpurie oferă șansa unei vieți fără această infecție. În R. Moldova, în ultima perioadă se atestă o creștere a incidenței prin hepatita virală A. Astfel, în anul 2014 au fost înregistrate 491 de cazuri de hepatită virală A (HVA), cu o creștere de 4,3 ori mai mare comparativ cu anul 2013. În prezent sunt recunoscute trei căi de transmitere a HVA – hidrică, habituală și alimentară.

Hepatitele virale B, C, D pot fi prevenite prin:
• reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat);
• imunizarea împotriva hepatitei B;
• sterilitatea instrumentelor;
• vigilență în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piersingului
Hepatita virală A poate fi prevenită prin:
• respectarea igienei personale: spălarea mâinilor înainte de luarea mesei și după folosirea WC-ului
• consumul de apă din surse sigure. În caz dacă nu se știe despre calitatea apei, se recomandă de a fierbe apă înainte de a fi consumată sau folosită la prepararea bucatelor. Se recomanda de asemenea folosirea apei îmbuteliate.
• păstrarea curățeniei în gospodărie, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, curățarea și dezinfectarea fântânilor, etc.
• reducerea riscului transmiterii habituale (folosind individual obiectele de igienă personală);
• vaccinarea contra hepatitei virale A.
Prima celebrare a unei zile internaţionale privind hepatita a fost organizată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA) la 19 mai 2008. Ca urmare a succesului acestei iniţiative, Adunarea Mondială a Sănătăţii din mai 2010 a stabilit ca ziua de 28 iulie să fie celebrată, în fiecare an, drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – World Hepatitis Day.

 

Chirurgie estetică de la A la Z

Astăzi,

Implantul mamar

Implanturile se recomandă în următoarele situații:

 • Mărirea sânilor – recomandată în cazul modificării pentru a mări dimensiunea și proporțiile sânilor unei femei. Parlamentul European “recomandă ca implanturile la femei sub 18 ani sa fie autorizate numai pe baza unor motive medicale”. La Clinica ”Dr. Cotea” toate intervențiide de acest gen trebuie să reprezinte necessitate.
 • Reconstrucția sânilor – este executată pentru a reface forma sânilor la femei după masectomie sau răni care au avut ca rezultat pierderea parțială sau totală a sânilor sau pentru a corecta un defect din naștere.
 • Înlocuire sau corectare – procedură de înlocuire sau corectare la pacientele cu operații anterioare de mărire sau reconstrucție, la care s-au folosit implanturi cu gel silicon sau cu soluție salină.
 • Schimbare în caz de alegere a altei mărimi, nu mai devreme de un an.

Ce tipuri de implanturi mamare cu gel silicon pune la dispoziție Mentor?

Toate implanturile mamare cu gel de Mentor conține gel silicon, care este coeziv. Implanturile sunt disponibile cu învelișuri Siltex, cu o textură sau cu suprafață netedă. De asemenea, implanturile sunt disponibile cu un singur inveliș de silicon umplut cu gel silicon coeziv sau ca dilatator/proteza mamară cu înveliș interior din silicon umplut cu soluție salină exterior din silicon umplut cu gel silicon coeziv. Discutați despre cele mai potrivite implanturi cu chirurgul dvs. Mai multe amanunte pe www.neogen.md sau www.chirurgie-estetica.md

 

Noii viceminiştri ai Sănătăţii

In cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri din 12 august 2015, la propunerea ministrului sănătăţii, Ruxanda Glavan, au fost aprobate candidaturile a trei viceminiştri ai Sănătăţii: Gheorghe Ţurcanu care a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, calificarea medic chirurg; Masterat la  Academia de Administrare Publică, specialitatea manager în administrarea publică, 1997-2000. A activat în calitate de medic stagiar la Spitalul Republican pentru Copii, Chișinău, 1978-1979; medic chirurg la Spitalul Central din r. Hîncești, 1979-1983; medic-șef adjunct la Spitalul Central din r. Hîncești, 1990-1999; prim-viceministru al Ministerului Sănătății, 2001-2005, șef medic al Centrului Republican Medical de Diagnostica, 2005-2008; director adjunct de chirurgie la Institutul de cercetări științifice în domeniul sănătății mamei și copilului, 2008-2009; viceministru al Ministerului Sănătății, 2009 – 2011; viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei în perioada 2013-2015.
Gheorghe Ţurcanu este membrul Alianței Internaționale pentru Analiză în Sistemele de Sănătate. În 1995 i-a fost conferit titlul ”Om emerit”, iar în 2011 a fost premiat cu ordinul „Gloria muncii”.
Aliona Serbulenco, medic şef sanitar de stat, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 1985 – 1992, calificarea medic obstetrician ginecolog. Masterat  în Managementul în Sănătatea Publică, 2005 – 2007. Doctorat în sănătatea publică, 2010 – 2014.
A activat în calitate de medic obstetrician-ginecolog în Spitalul Raional Cantemir, 1995 – 1997; medic șef adjunct pe asistența medicală primară și reforme, 1997 – 2003; director al Centrului Medicilor de Familie Cantemir, 2003 – 2008; şef Direcție Politici în Sănătatea Publică, Ministerul Sănătății, 2008 – 2011. Din ianuarie 2012 – prezent –  director medical la CME ”SANCOS”.
Și a treia propunere este Valentina Rotaru, care a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, specialitatea neforolog-pediatru, categoria superioară. Este membru al Comisiei Nefrologie Pediatrică, Ministerul Sănătății RM. A activat în calitate de şef secție Nefrologie Pediatrică IMSP Institutul Mamei și Copilului, 2001 – 2013; medic șef, Spitalul Clinic Central ,, Calea Ferată din Moldova”, 2013 – 2015;  şef secţie Pediatrie, IMPS SCMC ,, Valentin Ignatenco”, iulie 2015 – present se arată într-un comunicat al Biroulul de presă al Ministerului Sănătății, emis spre difuzare redacției noastre.

 

Un nou Regulament sanitar pentru stațiile de alimentare cu produse petroliere

În cadrul şedinţei din 12 august a.c., a Guvernului R. Moldova, a fost aprobată hotărârea cu privire la Regulamentul sanitar privind protecţia sănătăţii populaţiei şi angajaţilor împotriva riscurilor asociate funcţionării staţiilor de alimentare cu produse petroliere. Prin Regulamentul sanitar statul are drept scop asigurarea protecţiei sănătăţii populaţiei şi angajaţilor împotriva riscurilor legate de funcţionarea staţiilor de alimentare cu carburanţi, stabilirea cerinţelor de diminuare a acţiunilor negative asupra sănătăţii şi capacităţii de muncă a angajaţilor şi populaţiei, de prevenire a riscurilor, care provin sau pot proveni din efectele nocive ai agenţilor chimici ori ca rezultat al activităţii profesionale la staţiile de alimentare cu carburanţi. Deşi actualmente, în legislaţia sanitară naţională există un document în acest sens, Regulamentul şi Normele Igienice nr.05.5.3.22 din 19.12.96, acesta necesită a fi revizuit, deoarece creşterea continuă a numărului de transport auto face dificilă crearea la staţiile de alimentare cu carburanţi existente a condiţiilor necesare pentru respectarea igienei personale a şoferilor şi a pasagerilor. Totodată, folosirea de către staţiile de alimentare cu carburanţi a noilor tipuri de carburanţi permite de a revedea normativele existente pentru zonele de protecţie sanitară în sensul micşorării lor. Regulamentul sanitar conţine IV capitole, astfel, în capitolul I sunt specificate cerinţe generale referitor la staţiile de alimentare cu carburanţi, sunt date noţiunile specifice utilizate în proiectul de act normativ.
În capitolul II sunt stipulate cerinţe pentru asigurarea protecţiei sănătăţii populaţiei.
În capitolul III sunt stabilite cerinţe pentru asigurarea protecţiei sănătăţii angajaţilor. În capitolul IV sunt stabilite obligaţiile angajaţilor.
Pe teritoriul Republicii Moldova  funcţionează 666 de staţii de alimentare cu carburanţi. Din numărul total al staţiilor sunt asigurate centralizat cu apă doar 43,8%, restul folosesc în scop potabil şi menajer apa din sursele locale sau transportată cu cisterna, calitatea căreia în majoritatea cazurilor nu corespunde normelor sanitare în vigoare. Majoritatea staţiilor de epurare a apelor meteorice de pe teritoriul staţiilor de alimentare cu carburanţi nu funcţionează efectiv. Neevacuarea la timp a sedimentelor de la staţiile de epurare a apelor uzate pot condiţiona dereglări în tehnologiile de epurare, ca urmare deversarea apelor uzate şi poluarea mediului. Sunt deficienţe şi în asigurarea angajaţilor cu încăperi socio-igienice. Astfel, nu dispun de vestiare 9,2% din obiective, nu sunt dotate cu duşuri şi lavoare pentru igiena personală a angajaţilor, respectiv 54,3 şi 22,8% din staţii de alimentare cu carburanţi. Acces la încăperi pentru luarea mesei nu îl are personalul din 22,7 la sută de staţii de alimentare cu carburanţi. În 45,7% din staţiile de alimentare cu carburanţi WC-urile sunt amplasate în exterior şi funcţionează pe bază de hazna. WC-urile pentru personal şi vizitatori, în 76,1% din staţii de alimentare cu carburanţi nu sunt dotate cu apă şi lavoare. Majoritatea WC-urilor  nu sunt asigurate cu soluţii de dezinfectanţi şi detergenţi pentru dereticarea lor, se arată în materialul transmis de către serviciul de Comunicare al Ministerului Sănătății din R. Moldova.

Pagină coordonată de Ligia Beatrice Vasilescu

_________________________________________________________________________________________

Transplantul în R. Moldova pe calea Uniunii Europene

Fără titlu

Miercuri, 29 ianuarie 2014, la Chişinău, a avut loc lansarea oficială a Proiectului Twinning “Consolidarea Agenţiei de Transplant din Republica Moldova şi Asistenţă în Armonizarea Legislativă în Materie de Calitate şi Siguranţă a Substanţelor de Origine Umană”. Acesta este primul Proiect Twinning din Republica Moldova care se desfăşoară în sectorul sănătăţii şi va avea o durată de 2 ani. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la o calitate mai înaltă și siguranță a transplanturilor de organe umane, țesuturi și celule în Republica Moldova. Reperele sunt: aviz pozitiv al UE asupra progresului făcut în domeniul gestionării transplanturilor astfel încât sistemul de transplant din Republica  Moldova îndeplinește normele şi standardele de calitate şi securitate ale UE. Scopul proiectului este de a dezvolta sistemul de transplant din Republica Moldova şi de a consolida Agenţia de Transplant prin îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legal, asigurarea standardelor de calitate şi creşterea cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor, dar şi a eticii resurselor umane. Dl Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova, a menţionat: ”În domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule, Republica Moldova şi-a luat angajamentul de a desfăşura activităţi în concordanţă cu Directivele Uniunii Europene. Transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane este un domeniu din medicină care înregistrează o evoluţie puternică, oferind posibilităţi importante de tratament a unor boli considerate incurabile până în prezent”. În comentariile din discursul său, Excelenta Sa, Ambasadorul Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat: ”Sunt foarte încrezător că echipa din acest proiect îşi va consolida forţele pentru reuşita modernizării Sistemului de Transplant, pentru binele tuturor pacienţilor aflaţi în aşteptarea unui transplant şi pentru toţi potenţialii donatori care ar accepta să ajute pe cineva sau chiar să salveze viaţa cuiva”. Actualmente, în Republica Moldova sunt aproximativ 700-800 de pacienţi care necesită transplant de organe, dintre care peste 470 de pacienţi se află în tratament prin dializă, 200 necesitând transplant renal; 300 suferă de insuficienţă hepatică iar 200 – de insuficienţă cardiacă. Proiectul este implementat de către Agenția Franceză de Biomedicină (ABM), Institutul de Donație și Transplant (DTI), Organizația Catalană de Transplant (OCATT), Agenția Națională Română de Transplant (ANT), ADECRI și FIIAPP, în cooperare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova. Perioada de implementare a proiectului este: decembrie 2013 – decembrie 2015, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

O operaţie de sezon

Abdominoplastia – metoda de scădere

a greutății

       După naştere, la unele femei, scade tonusul muscular la muşchii abdominali. În alte cazuri, după o crestere mare în greutate, urmată de o dietă drastic poate conduce la apariţia unor surplusuri de piele şi a unor muşchi destinşi, lucru care poate fi corectat doar prin operaţie. Abdominoplastia este o interventie chirurgicală ce conduce la îndepărtarea surplusului de piele şi grăsime, inclusiv cu scopul de a întări muşchii.

       Deşi în cursul procedurii chirurgicale se scoate grăsime, intervenţia nu este nicidecum înlocuitor al dietei sau al activităţii fizice. Înainte de operaţie, pacienţii trebuie să ajungă la o greutate apropiată de greutatea lor normală, sau se menține o greutate stabilă.

abdomenoplastie

Dr. Sergiu Grati

”Dacă sângele înseamnă viaţă, donarea înseamnă speranţă!”

    Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Centrul Naţional de  Transfuzie a Sângelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova au organizat la 17 octombrie a.c. – “Campania de donare voluntară de sânge în rândul tineretului”. Mesajul evenimentului a fost de a îndemna tineretul să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viaţă printr-un  act de  înalt spirit civic. Campania a fost organizată în contextul realizării Planului de acţiuni în cadrul Programului naţional ”Securitatea transfuzională, autoasigurarea ţării cu produse sanguine pentru anii 2012-2016”.  În Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la 80 mii de donări care asigură asistenţa la circa 150 mii de bolnavi. Din aceste 80 mii de donări, doar 17 mii sunt asigurate de tineri. Comparativ cu anul 2005, cota donărilor voluntare realizate de tineri a fost doar 10 la sută din numărul total de donări. Astfel, în perspectivă, instituţiile statului şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova îşi propun drept obiectiv major să sporească, anual, cu cel puţin 5% numărul donărilor voluntare realizate de tinerii din Republica Moldova se arată într-un comunicat al Serviciului de Informare şi Comunicare al Ministerului Sănătăţii.

De ce mărirea sânilor cu implant ”Mentor”, la Clinica ”Dr. Cotea” ?

 1. Prețul operației este EXCLUSIV în dolari / USD.
 2. Raport calitate – preț IDEAL.
 3. Clinica este singurul importator oficial MENTOR direct, pe teritoriul R. Moldova.
 4. Prețul este ”all inclusive” – gratuit bandaj stabilizator și bustieră (sutien) specială, ambele de producție SUA, unice în R. Moldova. Costuri suplimentare – ZERO.
 5. Clinica este un proiect UNIC, EXCLUSIVIST, sub brandul ”Dr. Cotea”, având ca idee staționarea o zi sau două în regim – ”ACASĂ”.
 6. Dr. Viorel Cotea are 30 de ani experiență dintre care peste 20 de ani de lucru cu MENTOR.
 7. Nicio pacientă nu s-a întors în 20 de ani decât pentru a trece de la o mărime mai mică la una mai mare.
 8. Clinica poate efectua și operații de acest gen ENDOSCOPIC, de asemenea ca UNICITATE pe teritoriul R. Moldova.

 

Aflăm de la

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA

Anul acesta, Ziua Mondială a Inimii sub devizul:

„Să alegem calea spre o inimă sănătoasă”

Ziua mondială a inimii, marcată în acest an la 29 septembrie, s-a desfăşurat cu genericul “ Să alegem calea spre o inimă sănătoasă” şi are drept scop de a informa populaţia despre pericolul maladiilor cardiovasculare şi de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii.

        Bolile cardiovasculare, care includ patologia cardiacă şi ictusul cerebral, afectează persoanele de toate vârstele şi grupurile populaţionale, inclusiv femeile şi copiii.  În Republica Moldova, după cum se arată într-un comunicat de presă, fiecare al optulea  locuitor suferă  de o boală cardiovasculară şi  mai mult de jumătate din toate decesele înregistrate aici sunt provocate de aceste boli. Însă, majoritatea patologiilor cardiovasculare sunt provocate de factori, care pot fi controlaţi, trataţi sau modificaţi, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării  modului nostru de viaţă. Combaterea bolilor cardiovasculare (BCV) reprezintă pentru Republica Moldova o problemă atât medicală, cât şi socio-economică, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei, deţinând cca 57,5 % din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani. Conform datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel global în ultimele decenii, iar prognoza până în anul 2020 prevede creşterea numărului total de decese din cauza maladiilor cronice netransmisibile cu 15%, (până la 44 milioane). Vulnerabilitatea ţărilor cu venit mic şi mediu pe cap de locuitor, precum este Republica Moldova, depăşeşte considerabil riscul ţărilor cu economii avansate.

 

Centrul Stomatologic ,,Vl. Buta” S.R.L.

foto Buta

Când a avut loc deschiderea Centrului Stomatologic ,,Vl. Buta” SRL?

Centrul Stomatologic ,,Vl. Buta” şi-a început activitatea pe data de 06.08.2012, sub conducerea domnului Doctor Vladimir Buta, Asistent Universitar al Catedrei de Stomatologie Ortopedică, din cadrul Facultăţii de Stomatologie a USMF ,,N. Testemiţanu”.

– Ce ne puteţi spune despre Centrul dvs.?

– În cadrul Centrului nostru veţi găsi un personal medical calificat ,competent, capabil să ofere servicii stomatologice de calitate, diverse:

– terapeutice ,

– protetice ,

– chirurgicale,

utilizând materiale , metode şi utilaj stomatologic modern.

– Care sunt atuurile dvs. în faţa concurenţilor?

Cabinetul nostru stomatologic dispune de radioviziografie de ultimă generaţie, care facilitează şi completează diagnosticul şi tratamentul, expunând pacientul la o doză minimă de radiaţie.

Avem şi laborator de tehnică dentară, echipat cu utilaj ultra-modern, care pe lângă faptul că sporeşte eficacitatea lucrului, micşorează durata confecţionării lucrărilor protetice.

Toate consultaţiile sunt gratuite.

Centrul Stomatologic ,,Vl. Buta” vă aşteaptă de Luni până Vineri.

Program de lucru :

Luni –vineri          8-30      19-00

Simbăta                 8-30      13-30.

Tel. :   022-319-467

               022-319-468

GSM :  069308468.

               067 623 800

               067 623 900

Interviu realizat de

Romeliana Chetruș

 

Pînă în 2020, 5 milioane de vieți vor fi salvate

 • Dacă vom îndeplini acțiunile pentru siguranța rutieră

Sub sloganul „Pentru siguranţa pietonilor”, în Săptămâna Mondială pentru Siguranţa Pietonilor, 6-12 mai, marcată în anul curent circa de 100 de ţări ale lumii, au fost realizate şi continuă să fie realizate diverse activităţi direcţionate spre protecţia pietonilor. Aceste activităţi vor contribui la atingerea scopului Deceniului de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră – de a salva 5 milioane de vieţi până în 2020.

Anual peste 270.000 de pietoni îşi pierd viaţa în accidente rutiere la nivel global, constituind 22% din numărul total de 1,24 milioane de decese înregistrate în cadrul accidentelor rutiere. În Republica Moldova, pe parcursul anului 2012 şi-au pierdut viaţa 130 de pietoni şi alţii 885 au primit diverse traume. Din numărul total de accidente înregistrate în perioada dată (2.712 accidente), cea mai mare parte au constituit-o accidentele cu tamponarea pietonilor – 935 accidente sau 34,5% .

Există multe măsuri care pot fi întreprinse pentru a proteja pietonii. În publicaţia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi partenerilor „Siguranţa pietonilor: manual de siguranţă rutieră pentru factorii de decizie şi profesionişti” sunt recomandate un şir de măsuri conform cărora:

·         adoptarea şi punerea în aplicare a legilor privind reducerea limitei de viteză, consumului de alcool la volan, utilizarea telefonului mobil şi altor forme ce reduc atenţia şoferului la volan;

·         crearea unei infrastructuri ce ar separa pietonii de trafic (trotuare, treceri de pietoni cu un nivel mai ridicat, pasaje, pasaje subterane, zone de refugiu) ar reduce viteza vehiculelor auto (dispozitive de limitare a vitezei, benzi de avertizare sonoră) şi ar îmbunătăţi iluminatul carosabilelor;

·         crearea zonelor pietonale în centrul oraşelor prin restricţionarea traficului în aceste zone;

·         organizarea şi/ori îmbunătăţirea continuă a serviciilor de urgenţă, pentru a asigura o asistenţă medicală rapidă persoanelor cu leziuni care pun viaţa în pericol.

                                                                                                     Romeliana Chetruș