O creștere a temperaturilor și o rată scăzută a precipitațiilor au afectat producția de ghinde, ceea ce a dus la amenințarea producției de jamón ibérico în Spania.
Celebrul jamón ibérico bellota din Spania, cunoscut în întreaga lume, este cel mai recent adăugat pe lista produselor afectate de schimbările climatice, deoarece creșterea temperaturilor și rata scăzută a precipitațiilor a dus la scăderea numărului de ghinde produse de stejar.
Întrucât aceste ghinde reprezintă un ingredient-cheie pentru dieta porcului, producătorii de jamón ibérico se confruntă acum cu o provocare majoră.
Cu un preț de vânzare cu amănuntul de peste 100 de euro (88 de lire sterline) pe kilogram, jamón ibérico este produs exclusiv din porci de tip blackfoot, care își petrec ultimele luni din viață hrănindu-se cu aceste ghinde, cunoscute local sub numele de bellotas.
Dar schimbarea temperaturilor, care a dus la veri neobișnuit de calde și uscate, a afectat acum producția lor în pădurile de stejar din vestul și nord-vestul Spaniei, unde sunt crescuți acești porci.
Potrivit unor estimări recente ale The Guardian, acest lucru a dus la reducerea producției de jamón ibérico din Extremadura cu peste 20% în 2022.
Extremadura este una dintre cele doar patru regiuni din Spania care dețin oficial “denominación de origen” pentru producerea jamón ibérico.
Conform lui Francisco Espárrago, președintele Señorio de Montanera, care produce jamon de calitate superioară din regiune, “copacii se luptă să supraviețuiască verilor lungi, calde și uscate pe care le avem acum”.
El a adăugat că pădurea în care sunt crescuți acești porci este “formată din stejari care sunt originari din climatele umede, așa că este o relicvă a vremurilor în care clima de aici era diferită de cea de acum”.
Espárrago și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea pentru anul 2023, deoarece a spus: “după ce am supraviețuit secetei din vara trecută și unei ierni cu puține ploi, (anul acesta) va fi cel mai rău din cei 40 de ani de când lucrez”.
Producția de jamon din Spania, scrie presa externă, are loc în unele dintre cele mai sărace regiuni ale țării și joacă un rol vital în economiile locale ale acestor regiuni, oferind mii de locuri de muncă în anumite locații.
Informații despre Jamón ibérico
Jamón ibérico, “șuncă iberică”, este o varietate de jamón sau presunto, un tip de pulpă de porc maturată produsă în Spania și Portugalia.
Platou de jamón ibérico cu bere și pan con tomate.
În conformitate cu normele spaniole privind denumirea de origine și cu reglementările în vigoare privind jamonul, jamonul iberic uscat trebuie să provină fie din porci de rasă pură Iberică Neagră, fie din porci încrucișați în proporție de cel puțin 50 % cu porci de rasă Iberică Neagră, amestecați doar cu porci Duroc, aceeași restricție necesară pentru a păstra denumirea oficială de iberic pe orice produs spaniol din carne de porc.
Jamón ibérico, în special cel etichetat de bellota, are o textură fină, un gust bogat și savuros și o marmorare regulată. Conținutul de grăsime este relativ ridicat în comparație cu jamón serrano.