Se trece la ora de iarnă

Date:

Share post:

Pe data de 28 octombrie 2018, ultima duminică a lunii octombrie, la ora 03.00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va avea loc trecerea la ora „de iarnă”, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi.

Trecerea la ora „de iarnă” este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale Comunității Europene.

Schimbarea nu va fi simultană în toate ţările unde are loc, din cauza diferenţei de fus orar. Statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi în ultimul weekend din octombrie.

În spațiul comunitar, din anul 2001, schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers este reglementată printr-o directivă europeană. Dar introducerea orei de vară datează, de fapt, din secolul XX, având drept obiectiv economisirea energiei. Cu toate acestea, eficienţa sa a fost contestată.

Deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European, cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri. Mai multe iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane.

În cadrul unei consultări online, care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene. Consultarea publică derulată arată că 84% dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an.

Ca urmare a rezultatelor consultării publice, Comisia Europeană a precizat la începutul lunii septembrie că fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui să decidă, până la sfârşitul lui aprilie 2019, dacă preferă să menţină ora de vară sau mai degrabă pe cea de iarnă. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi, astfel, ultima trecere obligatorie la ora de vară. Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive sezoniere nu vor mai fi posibile.

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.