marți, decembrie 6, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATESecțiune nouă pe portalul ANAF. Care este aceasta și cui se adresează

Secțiune nouă pe portalul ANAF. Care este aceasta și cui se adresează

În vederea facilitării conformării cu obligațiile instituite în sarcina instituțiilor financiare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pune la dispoziție o nouă secțiune dedicată schimbului automat de informații în domeniul impozitelor directe.

Secțiune nouă pe portalul ANAF. Care este aceasta și cui se adresează

Prin intermediul acestei pagini, instituțiile financiare din România care au obligația să aplice normele de raportare și diligență fiscală în scopul realizării schimbului de informații în temeiul instrumentelor juridice de drept internațional la care țara noastră este parte, au acces la următoarele informații:

– ghiduri care cuprind aspecte detaliate referitoare la Standardul comun de raportare (SCR) și acordul FATCA,

– întrebări frecvente și clarificări legate de SCR și acordul FATCA,

– lista partenerilor pentru schimb automat de informații cu privire la conturile financiare ale contribuabililor nerezidenți,

– alte link-uri utile și modele de formulare tip ”autocertificare”,

– date de contact.

Totodată, în conformitate cu cadrul legal aplicabil, ANAF a publicat listele actualizate cu jurisdicțiile participante și cele care fac obiectul raportării, se arată într-un comunicat media al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, Comunicare, PR și Mass Media, emis spre difuzare redacței Info Anunț.

Ce trebuie să știm despre ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România. A fost înființată la data de 1 octombrie 2003 în subordinea Ministerului Finanțelor Publice.

Începând cu ianuarie 2004 a devenit operațională, dobândind calitatea de instituție cu personalitate juridică proprie, prin desprinderea direcțiilor cu atribuții în administrarea veniturilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (wikipedia).

ANAF are rolul de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale statului prin colectarea și administrarea eficace și eficientă a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Text: Filip Gheorghe

Foto: arhiva

 

 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE