Semnificația zilei de 1 aprilie

Date:

Share post:

Ziua păcălelilor, marcată în fiecare an la 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea.

Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus.[necesită citare] În fine, o altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

Calendar religios

Din punctul de vedere al religiei creștine, astăzi este sărbătorită Sfânta Maria Egipteanca, alături de Sfântul Cuv. Macarie Mărt.

Maria Egipteanca este menționată, în caledarul creștin-ortodox, ca fiind un model de pocăință adevărată. Ea este o sfântă care, deși călcase pe drumul păcatului, a știut să se întoarcă la Domnul. Ea s-a rugat fecioarei Maria să o ajute, pentru a părăsi drumul desfrâului. Ruga i-a fost ascultată și, după ce s-a închinat Sfintei Cruci, a auzit un glas din depărtare, care i-a spus: ”Dacă vei trece Iordanul, bună odihnă vei găsi”.

Ea s-a retras astfel în pustiu, trăind în post și rugăciune, unde a rămas timp de 47 de ani. Și toto acolo, după ce s-a mărturisit, a rămas, pentru totdeauna.

Text: Wikipedia și Calendar creștin-ortodox

Deschidere: Imagine de b minnick de la Pixabay

Foto interior: Icoană Mânăstirea Curchi Republica Moldova

spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...