Serghei Tarnovschi, campion la Supercupa Mondială de canoe sprint. Ce trebuie să știm despre acest sport

Date:

Share post:

Moldoveanul Serghei Tarnovschi a cucerit două medalii de aur la canoe, Supercupa Mondială de la Oklahoma.

Campionul mondial și vicecampionul european Serghei Tarnovschi a câștigat cursa de 350 de metri de la Supercupa Mondială la canoe sprint, unde s-au reunit cei mai buni canoiști ai lumii.

El a fost urmat de campionul european, cehul Martin Fuksa și campionul mondial, românul Cătălin Chirilă, transmite olympic.md.

Fratele său, Oleg Tarnovschi a ocupat locul 7.

La ștafetă 1.500 de metri pe primul loc s-a clasat duetul Serghei Tarnovschi – Maria Mailliard (Chile), iar medalia de argint a fost cucerită de cuplul Oleg Tarnovschi – Ludmila Luzan (Ucraina).

Românul Cătălin Chirilă a cucerit medalia de bronz la canoe simplu 350 m, la Supercupa Mondială la Canoe Sprint, competiţie care s-a desfășurat la Oklahoma.

Pe o distanţă atipică pentru competiţiile de canoe, Cătălin Chirilă, campion mondial şi european la simplu 1000 m, a fost al treilea în semifinale, cu timpul 1:15.67, după moldoveanul Serghei Tarnovschi şi polonezul Wiktor Glazunov.

În finală, Glazunov a fost al patrulea. Cătălin Chirilă a urcat pe treapta a treia a podiumului, cu timpul 1:14.72, iar primele două poziţii au fost ocupate de Tarnovschi (1:12.91) şi de cehul Martin Fuksa (1:12.94), scrie News.ro.

Date informative

Canoe sprint este un sport nautic în care sportivii se întrec în canoe sau caiace pe ape calme.

Categoriile de curse variază în funcție de numărul de sportivi din barcă, de lungimea traseului și de faptul că barca este o canoe sau un caiac. Sprinturile de canoe sunt denumite uneori curse în ape plate. Distanțele recunoscute de ICF pentru cursele internaționale de canoe sprint sunt 200 m, 500 m și 1000 m.

Aceste curse se desfășoară pe trasee drepte, fiecare ambarcațiune vâslind pe propriul culoar desemnat. Există și curse de maraton mai lungi, în special cele de 5000m (de asemenea, o distanță recunoscută de ICF) – în aceste curse, de obicei, sportivii pornesc într-un grup mare de la o linie de start înainte de a vâsli în jurul unui traseu stabilit cu puncte de întoarcere marcate (nu există culoare alocate).

Pentru fiecare cursă poate fi necesar un număr de manșe, semifinale și o finală, în funcție de numărul de concurenți.

Acest sport este reglementat de Federația Internațională de Canoe. Federația Internațională de Canoe este organizația mondială de canotaj și creează regulile standard pentru diferitele discipline de competiție de canoe/kayak.

ICF recunoaște mai multe discipline competitive și necompetitive de canoe, dintre care Sprint și Slalom sunt singurele două care concurează în cadrul Jocurilor Olimpice.

În general, Europa a dominat acest sport, câștigând peste 90% din toate medaliile disponibile.

spot_img

Articole asemănătoare

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României. Pentru ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, 21-24 noiembrie 2024

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania. KineDok este un program unic în Europa

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.