vineri, iunie 2, 2023
17.6 C
București
spot_img

Sfântul Antonie cel Mare, întemeietor al vieții călugărești

În fiecare an, la 17 ianuarie, creștinii ortodocși, pe stil nou, îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Antonie cel Mare este considerat a fi întemeietorul vieții călugărești , alături de Sfântul Pahomie cel Mare. El s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, ca fiu al unor țărani înstăriți. Despre viitorul sfânt a scris Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscop al Alexandriei (Egipt), în cartea intitulată semnificativ ”Vita Antonii” – Viața lui Antonie.

Aceeași sursă menționează că Antonie, după moartea părinților săi, la 20 de ani, se întreba ce cale să aleagă în viață, mai departe. Atunci a auzit în biserică, ca un răspuns al frământărilor lui interioare, citatul biblic, care redă cuvintele lui Iisus: ”De voiești să fii desăvârșit mergi, vinde avuțiile tale și, venind, urmează Mie”.

Antonie a luat aceste cuvinte ca și cum îi erau adresate lui, a împărțit averea la săraci, a dat-o pe sora lui în grija unei comunități de fecioare și s-a retras în singurătate. Sfântul a ales o viață de ascet, dar având harul Domnului, foarte mulți călugări apelau la sfatul lui. Astfel, el a devenit părintele spiritual al multor călugări din diferite colonii monastice din deșerturile Egiptului din acea vreme.

În anul 312, sfântul s-a așezat în deșert, pe muntele Kolzim, aproape de malul Mării Roșii, unde se găsește și astăzi mânăstirea ce îi poartă și îi duce numele, mai departe, peste veacuri. Aici a trăit până la plecarea întru cele veșnice, anul 356. 

Foto: Internet

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole