Sfântul Antonie cel Mare, întemeietor al vieții călugărești

Date:

Share post:

În fiecare an, la 17 ianuarie, creștinii ortodocși, pe stil nou, îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Antonie cel Mare este considerat a fi întemeietorul vieții călugărești , alături de Sfântul Pahomie cel Mare. El s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, ca fiu al unor țărani înstăriți. Despre viitorul sfânt a scris Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscop al Alexandriei (Egipt), în cartea intitulată semnificativ ”Vita Antonii” – Viața lui Antonie.

Aceeași sursă menționează că Antonie, după moartea părinților săi, la 20 de ani, se întreba ce cale să aleagă în viață, mai departe. Atunci a auzit în biserică, ca un răspuns al frământărilor lui interioare, citatul biblic, care redă cuvintele lui Iisus: ”De voiești să fii desăvârșit mergi, vinde avuțiile tale și, venind, urmează Mie”.

Antonie a luat aceste cuvinte ca și cum îi erau adresate lui, a împărțit averea la săraci, a dat-o pe sora lui în grija unei comunități de fecioare și s-a retras în singurătate. Sfântul a ales o viață de ascet, dar având harul Domnului, foarte mulți călugări apelau la sfatul lui. Astfel, el a devenit părintele spiritual al multor călugări din diferite colonii monastice din deșerturile Egiptului din acea vreme.

În anul 312, sfântul s-a așezat în deșert, pe muntele Kolzim, aproape de malul Mării Roșii, unde se găsește și astăzi mânăstirea ce îi poartă și îi duce numele, mai departe, peste veacuri. Aici a trăit până la plecarea întru cele veșnice, anul 356. 

Foto: Internet

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.