Sfântul Antonie cel Mare, întemeietor al vieții călugărești

Date:

Share post:

În fiecare an, la 17 ianuarie, creștinii ortodocși, pe stil nou, îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Antonie cel Mare este considerat a fi întemeietorul vieții călugărești , alături de Sfântul Pahomie cel Mare. El s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, ca fiu al unor țărani înstăriți. Despre viitorul sfânt a scris Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscop al Alexandriei (Egipt), în cartea intitulată semnificativ ”Vita Antonii” – Viața lui Antonie.

Aceeași sursă menționează că Antonie, după moartea părinților săi, la 20 de ani, se întreba ce cale să aleagă în viață, mai departe. Atunci a auzit în biserică, ca un răspuns al frământărilor lui interioare, citatul biblic, care redă cuvintele lui Iisus: ”De voiești să fii desăvârșit mergi, vinde avuțiile tale și, venind, urmează Mie”.

Antonie a luat aceste cuvinte ca și cum îi erau adresate lui, a împărțit averea la săraci, a dat-o pe sora lui în grija unei comunități de fecioare și s-a retras în singurătate. Sfântul a ales o viață de ascet, dar având harul Domnului, foarte mulți călugări apelau la sfatul lui. Astfel, el a devenit părintele spiritual al multor călugări din diferite colonii monastice din deșerturile Egiptului din acea vreme.

În anul 312, sfântul s-a așezat în deșert, pe muntele Kolzim, aproape de malul Mării Roșii, unde se găsește și astăzi mânăstirea ce îi poartă și îi duce numele, mai departe, peste veacuri. Aici a trăit până la plecarea întru cele veșnice, anul 356. 

Foto: Internet

spot_img

Articole asemănătoare

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră. Foto

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră, în prima jumătate a anului 2024. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open. Finala de dublu va începe la ora 14.30, iar cea de simplu nu înainte de 17.00. Redăm în cele ce urmează parcursul finalistelor până în ultimul act.

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open. După două ediții cu câte cel puțin o finalistă, în acest an România rămâne fără reprezentantă în fazele finale ale turneului WTA 250 UniCredit Iași Open