Sfinții zilei de 5 iunie: Sfântul Cuvios Atanasie de la Anton și Sfântul Mucenic Ciprian.
Sfântul Atanasie, după cum ne relevă istoria, s-a născut într-o familie creștină, dar a rămas orfan de mic. Atanasie provine din provincia Trapezunt. Încă de mic, viitorul sfânt a fost atras de credință și se ocupa de propovăduirea acesteia.
Mai târziu, Atanasie a devenit stareț și a ridicat o biserică închintă Sfintei Fecioare Maria. Se spune că în timpul meselor de la mănăstire, acesta nu mânca aproape nimic și împărțea, fără ca ceilalți să își dea seama, tot ce avea el de mâncare.
Celălalt sfânt al zilei, Ciprian, originar din satul Kletzos al ținutului Litza și Agrafa (nordul Greciei), a arătat chemarea către preoție încă de timpuriu.
După ce a fost hirotonit, părintele Ciprian s-a dus la Sfântul Munte unde a sporit duhovnicește și a ajuns foarte repede un călugăr vrednic.
Apoi, el a fost cuprins de dorința de a fi mucenic, motiv pentru care a plecat în cetatea Tesalonicului, unde s-a înfățișat înaintea cadiului. Acolo a propovăduit cu îndrăzneală pe Hristos, îndemnând pe toți cei de față să lepede islamul și să-l urmeze pe dumnezeiescul Nazarinean.
Ciprian a fost dus la Constantinopol, unde a intrat cu îndrăzneală în palat și s-a întâlnit cu marele vizir Kara Mustafa, căruia i-a propovăduit credința creștină.
Marele vizir a fost luat prin surprindere de cuvintele lui Ciprian. El a răspuns poftindu-l pe Ciprian să primească religia islamică, dar desigur că nu a reușit.
Pierzându-și răbdarea cu Ciprian, marele vizir l-a condamnat la moarte, lucru pe care sfântul l-a primit cu bucurie. Astfel, lui i s-a tăiat capul în mahalaua Fanarului din Constantinopol, locul unde se mutase Patriarhia Ecumenică din anul 1601.
Astfel, ieromonahul Ciprian din Kletzos, Agrafa, și-a dăruit viața din dragoste pentru Iisus Hristos în cetatea Constantinopolului în ziua de 5 iulie a anului 1679.