duminică, octombrie 1, 2023
27.4 C
București
spot_img

Simplificarea importurilor de produse alimentare

Mărfurile supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor putea fi introduse mai ușor în țară. În acest scop, Guvernul de la Chișinău a aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA.

Astfel, va fi exclus termenul minim (24 de ore) de notificare de către operatorii economici la introducerea în țară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar. De asemenea, va fi revizuit conceptul de control fitosanitar al ambalajelor din lemn: lăzi, lădițe, coșuri, cilindri, clasificate la poziția tarifară 4415, prin excluderea acestora din Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului fitosanitar.

Totodată, va fi anulată obligativitatea prezentării certificatului de calitate eliberat

de autoritățile competente din UE pentru produse alimentare de origine non-animală și produsele care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman. În locul acestui certificat importatorii vor prezenta o declarație pe proprie răspundere, emisă de producătorul sau exportatorul din UE, prin care se confirmă siguranța și calitatea produselor.

Certificatul privind inofensivitatea produselor eliberat de autoritățile competente ale statului exportator va fi solicitat doar pentru un spectru redus de produse alimentare de origine non-animală supuse controlului consolidat, cu un grad sporit de risc, conform unei liste publicate și actualizate cel puțin de 2 ori pe an de către ANSA.

Foto: ANSA Facebook

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole