Sistemul de cercetare, educație și extensiune rurală în domeniul agricol va fi restructurat

Date:

Share post:

Planul de acțiuni privind restructurarea sistemului de cercetare, inovare, educație și extensiune rurală în domeniul agroalimentar a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău.

Astfel, Executivul își propune să modernizeze sectorul agricol din Republica Moldova, prin implementarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice, pentru crearea locurilor de muncă, dar și pentru asigurarea competitivității produselor agricole moldoveneşti pe piețele mondiale.

Planul de restructurare prevede reorganizarea unor instituții de învățământ, cercetare și inovare în domeniul agroalimentar, având la bază rezultatele evaluării potențialului logistic și uman din cadrul sistemului, dar și reevaluarea comenzii de stat pentru pregătirea specialiștilor în sectorul agroalimentar.

Totodată, vor fi realizate activități pentru a asigura competitivitatea instituțiilor cu profil agroalimentar, satisfacerea sectorului cu specialiști calificați și accesul fermierilor la cele mai bune practici agricole.

Mijloacele financiare necesare pentru activitatea noii entității vor fi alocate din bugetul de stat, granturi internaţionale și din valorificarea surselor obținute de la înstrăinarea bunurilor neutilizate, dar și din prestarea serviciilor de extensiune.

În prezent, în Republica Moldova sunt 41 de instituții de cercetare și de învățământ cu profil agrar. Anterior, premierul Pavel Filip a criticat dur activitatea ineficientă a instituțiilor de cercetare și de învățământ cu profil agricol  și a cerut elaborarea unui plan de restructurare a acestora.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024. Aflăm de la frontieră știri calde, de ultimă oră. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.