Spitalul copiilor și „camera viselor”

Date:

Share post:

Bucureștiul s-a transformat foarte mult în ultimii ani, iar pe partea de servicii a cunoscut o dezvoltare extraordinară. În această categorie intră și rețeaua medicală de care beneficiază Capitala României, rețea care s-a extins prin investiții masive și care și-a îmbunătățit simțitor dotările. Prin serviciile pe care le oferă, spitalele administrate de Primăria Muncipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pot concura de la egal la egal cu unitățile medicale din Occident.

Undeva în spatele Policlinicii Titan, s-a construit o clădire nouă care adăpostește o unitate medicală dedicată copiilor. Aici funcționează Centrul de Sănătate Mintală Copii, Secția de Psihiatrie Pediatrică, dar și Staționarul de zi copii. Toate aceste compartimente fac parte din Spitalul de Psihiatrie Titan-„Dr. Constantin Gorgos”.

Părculețul de lângă spital

Copiii care urmează tratamente au un loc de joacă lângă spital.

La mijlocul lunii septembrie, am vizitat acest spital. Afară era destul de cald, așa că în părculețul aflat chiar lângă instituție mai mulți copii însoțiți de mămici se jucau. Micuții erau fericiți și se bucurau de tot ce se întâmpla în jurul lor. Privindu-i cum se joacă și cum aleargă de la leagăn, la tobogan, sau la balansoar, nu-ți puteai da seama că sunt copii cu diferite afecțiuni de sănătate. Locul de joacă era îmbrăcat în bucuria și fericirea lor.

Mai târziu aveam să aflu că atmosfera aceasta este specifică întregului spital. Te aștepți ca atunci când intri într-o unitate medicală să te întâmpine acel sentiment de neliniște, poate chiar de panică. Nu cred că este cineva care intră într-un spital, mai ales unul de copii, care nu încearcă astfel de sentimente. Nu a fost cazul la Spitalul „Dr. Constantin Gorgos”.

În clădirea nouă, construită cu fonduri norvegiene, domnește liniștea dată de faptul că pacientul care a ajuns aici are siguranța că va primi îngrijirile de care are nevoie. Pe holuri te întâlnești cu copii și mămici care, sub supravegherea personalului medical, socializează. Medicii de pe fiecare secție sunt mereu printre bolnavi. Saloanele arată impecabil, iar bolnavii beneficiază de terapii de ultimă generație.

Terapia Snoezelen sau terapia multisenzorială

Una dintre aceste terapii extraordinare este terapia Snoezelen sau terapia multisenzorială. Copiii cu diferite dizabilități mintale sunt tratați în camera Snoezelen. I se mai spune și „camera viselor” datorită faptului că terapiile care au loc în această cameră special echipată includ lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica.

În cazul copiilor cu autism, de exemplu, acest tip de terapii îi stimulează senzorial, ajutându-i să-și dezvolte anumite reflexe. Prinși în această joacă, micuții pacienți declanșează chiar ei imaginile sau sunetele respective. Astfel capată siguranța că pot controla mediul în care se află și ajung la un grad ridicat de relaxare.

Numele de Snoezelen, dat acestei terapii, a rezultat dintr-o combinație destul de comică făcută între doi termeni din limba olandeză. De fapt, este o combinație între „a explora/a adulmeca” și „a trage un pui de somn/a visa”. Terapia a fost inventată în Olanda, în anul 1978 și a fost inițial folosită doar pentru persoanele cu dizabilități mintale grave. De asemenea, a fost utilizată cu succes în cazul pacienților care nu se puteau mișca.

Cu timpul, terapia Snoezelen a devenit tot mai utilizată. Astăzi, inclusiv adulții apelează la ea pentru a scăpa de stres.

Compartimentele dedicate copiilor din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan-„Dr. Constantin Gorgos” acoperă multe afecțiuni tăcute cu care se confruntă micuții pacienți. Depresiile, tulburările alimentare, dependența de diferite substante, tulburările de comportament, toate aceste afecțiuni fac parte din realitatea cotidiană și sunt întâlnite la vârste din ce în ce mai fragede.

Spitalul de Psihiatrie Titan-„Dr. Constantin Gorgos” este una dintre puținele unități medicale din țară care dispune de dotarea necesară tratării și îngrijirii pacienților din această categorie. La ora actuală, spitalul este foarte căutat nu doar de către pacienții din București. Mulți părinți din țară vin la București pentru a-și trata copiii la Spitalul „Dr. Constantin Gorgos”.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?