Summit al Parteneriatului Estic

Date:

Share post:

Pavel Filip va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic

Premierul Pavel Filip întreprinde, în perioada 22-25 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), transmite IPN.

Sesiunea plenară a Summit-ului va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 10.00 (ora Chișinăului), se spune într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pavel Filip va rosti un discurs în numele Republicii Moldova. Reuniunea va fi transmisă în direct pe pagina oficială a Consiliului European, https://video.consilium.europa.eu/en/webcasts.

Totodată, premierul va avea întrevederi cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, cu Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, cu Johannes Hahn, comisar european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere și cu Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare.

Premierul va vizita Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, unde va discuta secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Conferința de presă comună a celor doi oficiali va fi transmisă în direct pe pagina oficială a organizației, www.nato.int. Ora difuzării declarațiilor va fi anunțată ulterior.

În cadrul Summit-ului, Pavel Filip va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de stat și de guvern. Premierul Pavel Filip se va întâlni și cu Diaspora stabilită în Belgia.

Măsuri de combatere a gripei aviare, identice celor aplicate în țările UE

Riscul de transmitere a gripei aviare la păsările de curte și la alte păsări, ținute în captivitate, de la păsările sălbatice va fi limitat, potrivit modificărilor, aprobate de Guvern în decizia sa anterioară privind măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare, transmite IPN.

Prin aceste modificări, Moldova se racordează la directivele europene în acest sens, ceea ce va facilita schimburile comerciale cu ouă și carne de pasăre către țările UE. Moldova speră ca în timpul cel mai apropiat să fie acceptată de Uniunea Europeană pentru a exporta aceste produse.

Modificările și completările prevăd  consolidarea sistemului de depistare timpurie și supraveghere sporită din partea Agenției Naționale pentru Siguranța .Alimentelor, astfel ca să fie prevenite apariția unor focare de boală.

De asemenea, se preconizează identificarea zonelor cu risc ridicat, supravegherea și monitorizarea bolilor extrem de contagioase la păsări de curte și sălbatice.

UE a acordat Moldovei cote de export de produse animaliere, însă acestea nu sunt valorificate pe parcurs de mai mulți ani. În UE cerințele față de produsele animaliere sunt foarte stricte.

În prezent, dintre produsele de origine animalieră Moldova exportă doar mierea de albini. Ouăle și carnea de pui ar fi următoarele două produse, care ar putea fi exportate pe piața comunitară. În acest sens lucrează de mai multă vreme instituțiile de resort din Moldova, dar și producătorii.

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului pentru 2018

Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare, transmite IPN.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%.

„Avem o atitudine prudențială și cred că potențialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decât previziunile noastre”, a spus Premierul Pavel Filip.

Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei.

Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei), Fondul național de dezvoltare regională (200 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (50 milioane de lei).

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 54 de proiecte finanțate din surse externe, pentru implementarea lor fiind alocate 4,3 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul curent. Cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, a agriculturii competitive, asigurarea cu ambulanțe.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare).

În aceeași ședință a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală  pentru  anul 2018.

(Ion Panfil)
sursa imagine: realitatea.md

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Iași

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Iași. Acesta este subiectul de azi, la Infoanunț.

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF. Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro)

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...