Târgul comunităților rurale. Episodul: comuna Racovița

Date:

Share post:

Târgul comunităților rurale. Episodul: comuna Racovița.

Muzeul ASTRA organizează sâmbătă, începând cu ora 11, evenimentul Târgul comunităților rurale. Episodul: comuna Racovița.

Această ediție a Târgului comunităților rurale va promova comuna Racovița, cu satele Racovița și Sebesu de Sus, așezări de pe Țara Oltului, aflate la poalele munților Făgăraș.

Despre eveniment

,,Prin acest eveniment dorim să promovăm tradiția culturală păstrată și încă trăită de membrii comunității. Comuna Racovița își trăiește încă tradiția moștenită de la înaintași și o transmite mai departe prin activitatea mai multor grupuri artistice care fac parte din Ansamblul de dansuri din Racovița și Sebeșu de Sus, pe care le vom cunoaște și noi mai bine cu această ocazie. 

Vă așteptăm cu drag să îi întâlniți în muzeu, la Târgul de țară, să vă bucurați de programul oferit aici, iar apoi să îi vizitati și pe plaiurile lor frumoase!”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

REPERE ARTISTICE

Grupul de Fluierași de la Racovița este format din 15 fluierași. La fiecare apariție pe scenă, grupul încântă publicul cu un medalion folcloric, alcătuit din jiene, învârtite, hațegane, cântece reprezentative din zona folclorică din care fac parte. Grupul de Fluierași este coordonat de către dl. Răulea Ioan.

Grupul vocal “Flori Racovicene” are membrii cu vârsta cuprinsă între 6-17 ani, dintre care unii sunt laureați ai unor concursuri de folclor din țară. Tinerii din grup reprezintă cu mândrie comuna Racovița din Județul Sibiu oriunde merg și încântă ascultătorii cu frumoasele cântece din Țara Oltului. Acest grup este coordonat de către dna. Laura Andraș-Prisacă.

Din dorința de a nu se lăsa uitării și totodată a nu se pierde tradițiile și obiceiurile autentice ale comunei Racovița a luat ființă și „Șezătoarea de la Racovița” alcătuită din 16 seniori ai comunei, dornici de a transmite mai departe generațiilor tinere, jocurile și cântecele autentice din comună. Dovadă vie că identitatea comunei nu se va pierde niciodată. Din cadrul șezătorii fac parte și coordonatorii Cornelia și Ioan Răulea.

Aceste tinere grupuri artistice, înființate în urmă cu 2 ani, vor performa începând cu ora 13, aducând cântecul, jocul și voia bună specifice plaiurilor racovițene.

REPERE MEȘTEȘUGĂREȘTI INTERACTIVE

Pentru cei care doresc să aprofundeze tainele meșteșugurilor, meșterul iconar Anca Bucur va dezvălui tainele picturii pe sticlă, realizând și o miniexpoziție cu icoane realizate de ea sau de către copiii care încearcă să îi calce pe urme în păstrarea tradiției.

REPERE GASTRONOMICE

Pentru că la Târgul de țară tradiția se și gustă, producătorul Dan Limbășan, ne va încânta cu două preparate calde: pomana porcului de mangalița și cocoloașe cu brânză, iar femeile din șezătoare ne vor servi cu preparate dulci, așa cum era frumos să aștepți oaspeții de seamă. Vor fi prezenți și producătorii de produse tradiționale din comuna Racovița, dar și producătorii care vă așteaptă în mod obișnuit, în fiecare weekend la Târgul de țară.

BONUS

Duminică, 1 septembrie 2024, programul Târgul de țară va continua cu ateliere gastronomice prin care gospodarii de la punctul gastronomic local La fermă din localitatea Șeica Mare, vor prepara mâncăruri numai bune pentru masa de duminică: ciorbă de gâscă și ghiveci de legume cu friptură de gâscă. Alături de acestea, porumbul de lapte fiert sau pârpălit pe jar ne va atrage din nou atenția la preparatele delicioase, realizate fără mare efort și îndrăgite de toată lumea.

Interesant!

Punctele gastronomice locale sunt unități de valorificare a producției primare locale, situate în mediul rural, unde se prepară și se servesc produse alimentare după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. Sprijinirea acestor puncte gastronomice locale prin utilizarea serviciilor oferite de acestea sunt un sprijin real pentru dezvoltarea lor dar și pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Text și foto: PR Muzeul Astra Sibiu

 

spot_img

Articole asemănătoare

Bucharest International Film Festival (BIFF) prezintă filmele din competiție ale ediției aniversare

Bucharest International Film Festival (BIFF) prezintă filmele din competiție ale ediției aniversare XX. Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro)

Inaugurare: Muzeul Național al Pompierilor

Inaugurare: Muzeul Național al Pompierilor. Mai multe amănunte, în cele ce urmează, azi, la Infoanunț. Astăzi, 13 septembrie 2024, a fost inaugurat

Când: „Anul nou care n-a fost”, pelicula mult premiată la Veneția, deschide Festivalul Internațional de Film de la…

Când: „Anul nou care n-a fost”, pelicula mult premiată la Veneția, deschide Festivalul Internațional de Film de la București (BIFF) 2024.

Republica Moldova: Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, extins până în luna iunie 2025

Republica Moldova: Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, extins până în luna iunie 2025. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.