Tomas Manjon, spaniolul care și-a părăsit țara natală pentru a pune bazele unei afaceri în București

Date:

Share post:

Străinii nu se sfiesc să deschidă afaceri în București. Investitorii din afara granițelor prezintă Capitala României ca fiind un oraș prietenos cu mediul economic, un oraș în care merită să începi un business. Mai mult, ei susțin că există o serie de factori care încurajează dezvoltarea unor afaceri în țara noastră.

Tomas Manjon este din Spania, mai exact din Madrid, și împreună cu doi parteneri veniți din aceeași țară a deschis, acum cinci ani, o afacere în București.

Între timp, grupul pe care l-au clădit cei trei spanioli s-a dezvoltat și a ajuns să includă o companie specializată în servicii de Property și Facility Management, una axată pe construcții și un dezvoltator imobiliar.

Unul dintre locurile preferate ale investitorului spaniol este Lacul Herăstrău.

Investitorul străin nu a ales întâmplător Capitala României. Tomas ne-a povestit că, înainte de a începe afacerea, a lucrat mai mulți ani în București și și-a dat seama că beneficiază de câteva avantaje în acest oraș, avantaje care-l pot ajuta să-și dezvolte ideea de business. „Cunoșteam piața, sunt încă multe lucruri de făcut, piața este mai puțin saturată decât în Spania. Există mai puțini competitori comparativ cu Spania, competitorii sunt mai mici. În plus, există un regim fiscal atractiv și, în general, am crezut că este mai ușor să dezvoltăm afaceri de la zero. Suntem trei antreprenori spanioli, doi dintre noi din Madrid (eu și Diego Stuyck) și unul de la Elche, lângă Alicante (David Tortosa). Am studiat în orașele noastre, unde am și început viața profesională. Între ani 2007-2010, am venit în București unde am lucrat pentru firme spaniole și aici am rămas”, menționează omul de afaceri spaniol.

Străinii sunt primiți foarte bine

Tomas spune că, la prima vedere, este relativ ușor să faci o firmă și să începi o afacere în București. În plus, străinii sunt, în general, foarte bine primiți.

Totuși, există multe povești de business scrise de investitori spanioli care nu au avut un final fericit. „Este o piață care are particularități ce trebuie cunoscute. Lucrurile merg mult mai încet decât în alte țări și apar tot felul de probleme neprevăzute. Dar cu răbdare și muncă se pot depăși problemele”, nuanțează investitorul.

De altfel, Capitala României are și un atu puternic. Este vorba despre fiscalitate, care este foarte atractivă față de țările din Europa Occidentală. „Mulți investitori sunt atrași de acest aspect”, punctează Tomas Manjon.

Un oraș în continuă transformare

Străinii iubesc Parcul Cișmigiu.

Omul de afaceri este încântat de orașul în care și-a fondat business-ul, deoarece este foarte dinamic și se transformă mult în fiecare an. „Îmi place pentru că încă este loc de transformări. Dacă ne uităm la Bucureștiul din anul 2007, de exemplu, observăm că era foarte diferit. Aici s-au întâmplat mai multe lucruri bune decât în alte orașe din Occident, consolidate de zeci de ani. Nouă, oamenilor de afaceri, nu ne place traficul și transportul public. Metroul este ok, dar sunt foarte puține linii și stații. Pentru a fi funcțional, ar trebui să poți ajunge oriunde în oraș cu metroul, cum se întâmplă la Madrid, de exemplu. Aici nu putem lăsa mașina pentru a ne deplasa doar cu metroul, trebuie combinat cu tramvaiul și/sau troilebuzul. Dar așa cum am menționat, orașul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Orașul este mult mai bine luminat, au dispărut multe dintre cablurile extrem de vizibile, a scăzut numărul câinilor fără stăpân de pe străzi, au apărut centre de birouri importante, au fost reabilitate mai multe vile abandonate, s-au reparat multe dintre fațadele clădirilor construite în perioada comunismului și a apărut gazon în spațiile publice”, subliniază Tomas.

Chiar dacă nu are timp liber, pentru că muncește foarte mult pentru dezvoltarea afacerii pe care a fondat-o, investitorul spaniol are mai multe locuri preferate în București, acolo unde merge atunci când poate. Dintre acestea îi place foarte mult Lacul Herăstrău, dar și restaurantele aflate în zonă. De asemenea, le recomandă turiștilor să nu rateze o plimbare prin Parcul Cișmigiu.

Bucureștiul oferă multe locuri de relaxare.

Tomas Manjon ne spune povestea unui alt străin care și-a părăsit locurile natale pentru a se stabili la București. Orașul l-a atras încă din perioada în care i s-a oferit oportunitatea de a lucra în cadrul unor companii spaniole active în România. Faptul că a fondat împreună cu partenerii săi o afacere în Capitala României dovedește că Bucureștiul este un oraș în care străinii sunt bine primiți și au ocazia să-și pună în aplicare ideile de business. „Pentru a atrage mai mulți investitori, Bucureștiul are nevoie de o promovare mai puternică. Are multe condiții bune pentru investitori dar marea majoritate a oamenilor din țările occidentale nu știu”, conchide omul de afaceri.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...