Toți studenții care învață în București beneficiază de asistență medicală gratuită

Date:

Share post:

Bucureștiul este un mare centru universitar, iar tinerii care aleg să studieze în Capitala României beneficiază de foarte multe facilități. Una dintre cele mai importante este cea care vizează accesul gratuit la asistență medicală.

O comunitate așa de mare, cum este cea studențească, are nevoie de respectarea unor reguli clare pentru ca sănătatea membrilor săi să nu fie pusă în pericol.

Spitalul pentru Studenți

Studenții din București, indiferent că sunt români sau străini, beneficiază de asistență medicală gratuită. Marile centre universitare din Capitala României dispun de șapte cabinete medicale studențești și de mai multe unități care acordă gratuit servicii stomatologice.

De asemenea, rețeaua medicală de care beneficiază Bucureștiul include și Spitalul pentru Studenți, nume sub care este cunoscut Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sf.Stelian”.

Cei care se adresează acestei instituții primesc servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice necesare pentru asigurarea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici.

Format dintr-un ambulatoriu integrat și dintr-o secție de psihiatrie pentru cronici, Spitalul pentru Studenți pune la dispoziția pacienților săi mai multe specializări: psihiatrie, neurologie, boli infecțioase, neurologie, psihologie, medicină internă, cardiologie.

Cabinete medicale studențești

Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sf.Stelian” oferă o gamă largă de servicii medicale.

Studenții care au nevoie de asistență medicală dispun și de alte facilități. De altfel, în ultimii ani Bucureștiul a devenit un exemplu de bune practici datorită rețelei de medicină școlară pe care a reușit să o dezvolte.

La ora actuală, populația școlarizată în Capitală (elevi, studenți, copii de gradiniță) beneficiază de 441 de cabinete de medicină școlară generală, 144 de cabinete școlare stomatologice, șapte cabinete medicale universitare  de medicină generală și 13 cabinete stomatologice universitare. În aceste cabinete medicale, lucrează 138 de medici de medicină generală, 161 de stomatologi și 586 de asistenți medicali. Cadrele medicale asigură consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 250.000 de elevi și 121.000 de studenți.

De exemplu, pentru studenții de la Universitatea din București, aceste servicii sunt asigurate de Cabinetul Medical Universitar, aflat în incinta Căminului Studențesc Mihail Kogălniceanu. Unitatea aparține Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și are un număr de 11 angajați. Dintre aceștia, șapte sunt medici, iar patru asistente medicale. Instituția oferă asistență de medicină generală, dar și servicii de stomatologie. Toate investigațiile și tratamentele realizate aici sunt gratuite.

Toate marile campusuri universitare din București dispun de cabinete medicale.

Și studenții din cadrul Universității Politehnica din București dispun de un astfel de cabinet, aflat  în incinta Complexului Studenţesc Regie, cămin P7, la parter. Personalul medical care lucrează aici este format din cinci medici și șase asistente medicale.

Studenții beneficiază de consultații gratuite curative, de posibilitatea efectuării de investigaţii paraclinice (laborator). De asemenea, aici le sunt eliberate rețetele, dar și biletele de trimitere pentru consultații gratuite la medicii de specialitate.

La rândul lor, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București au un astfel de cabinet pe Splaiul Independenței, nr. 290, Sector 6, Cămin U6, la parter. Un medic de familie și o asistentă medicală le oferă tinerilor următoarele servicii: consultații, eliberare bilete de trimitere pentru studenții din provincie, tratamente, vaccinări. Este important de menționat că studenții care vin pentru prima dată la cabinetul medical trebuie să prezinte buletinul de identitate și carnetul de student vizat la zi, pentru întocmirea fișei medicale.

Tinerii care au optat pentru una dintre facultățile Academiei de Studii Economice (ASE) au la dispoziție două cabinete medicale. Unul este de medicină generală și celălalt este de stomatologie. Cele două cabinete îşi desfăşoară activitatea în Cămin Moxa, la parter, pe Strada Mihail Moxa nr. 11.

Și studenții Universității Tehnice de Construcții București beneficiază de asistență medicală gratuită, acordată în cadrul Cabinetului medical al U.T.C.B, amplasat în Campusul Tei.

Adresele cabinetelor universitare medicale din rețeaua ASSMB

  • Splaiul Independenței, nr. 290
  • Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 1-3
  • Bulevardul Lacul Tei, nr.116-118
  • Bulevardul Lacul Tei, nr.118
  • Strada Mihail Moxa, nr.11
  • Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46
  • Bulevardul Mărăști, nr.59

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.