marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

Tripa epidemie. Medicii ne spun care este diferența dintre RSV, gripă și covid-19

Peste tot în lume, astăzi, cazurile de covid, gripă și VSR se intersectează și completează, ținând copiii acasă de la școală, suprasolicitând sistemele spitalicești și provocând îngrijorări cu privire la o potențială “triplă epidemie”.

Cazurile de virus sincițial respirator, cunoscut sub numele de VSR, au crescut, sezonul gripei a venit mai devreme, iar cazurile de covid 19 încep să crească.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor raportează că 5,8 la sută din vizitele în ambulatoriu se datorează acum bolilor respiratorii ale căror simptome includ febră plus tuse sau dureri în gât, mult peste nivelul normal de referință de 2,5 la sută.

În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează în urma bolilor respiratorii, unele persoane, mai ales sugari și adulți mai în vârstă, se pot îmbolnăvi foarte grav și pot necesita îngrijiri spitalicești.

Cum puteți face diferența între diferitele virusuri și cum știți când să solicitați asistență medicală?

The Washington Post a discutat cu patru experți în boli infecțioase pentru a răspunde la câteva întrebări frecvente despre epidemia de boli respiratorii, simptome și tratamente. Iată ce au spus aceștia. Concluziile comune sunt următoarele, în cele ce urmează.

Toate cele trei virusuri respiratorii pot avea unele sau toate simptomele, inclusiv tuse, secreții nazale, febră sau dureri în gât.

Gripa este cunoscută pentru debutul rapid și pentru oboseala și durerile de corp care se simt ca și cum “tocmai ai fi fost lovit de un camion”, a declarat Ethan Wiener, șeful departamentului de urgențe de la Spitalul pentru copii Hassenfeld din cadrul NYU Langone.

Covid are o “constelație de simptome”, de obicei însoțite de dureri de cap, dar nu întotdeauna. Acesta începe adesea cu o durere în gât, dar poate include, de asemenea, tuse, oboseală, simptome respiratorii, febră și, uneori, o senzație de apăsare în piept, printre alte simptome.

VSR este un virus comun de iarnă care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii, care apar de obicei în etape, nu toate odată.

Simptomele pot include curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, tuse, strănut și respirație șuierătoare.

Unele persoane cu VSR pot avea febră, dar nu toate. La sugari, singurele simptome pot fi iritabilitatea, scăderea activității și dificultăți de respirație, potrivit CDC. Uneori, RSV poate duce la bronșiolită, inflamarea căilor respiratorii mici din plămâni; și pneumonie, o infecție la nivelul plămânilor.

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole