marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

Un „curier” de acte false, prins la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto documente

Un cetățean al Irakului, asupra căruia s-au depistat patru permise de ședere ucrainene, cu semne vizibile de falsificare, a primit refuz de intrare în Moldova. Totodată, străinul riscă să fie cercetat penal pentru deținerea actelor oficiale false.
În dimineața zilei de 14 octombrie 2022, ora 03:30, printre pasagerii sosiți în Moldova cu ruta „Istanbul-Chișinău” a fost identificat irakianul de 34 de ani.

Un „curier” de acte false, prins la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto documente

În cadrul controlului special asupra bărbatului și al bagajelor acestuia, polițiștii de frontieră au depistat patru permise de ședere permanente, care ar fi eliberate de către autoritățile ucrainene pe numele său, al soției și altor doi cetățeni din Irak.
Din cercetările primare s-a stabilit că cele patru documente nu corespund ca formă și fond unor acte autentice.
La cele depistate, tânărul a declarat că permisele au fost perfectate la Istanbul, Turcia, fiind ajutat de un avocat. Pentru serviciile acestuia ar fi achitat 200 euro.
Persoana documentată a fost returnată în țara de pornire, iar permisele falsificate au fost ridicate și vor fi transmise către laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză.
Cercetările pe caz continuă, se arată într-un comunicat al Secției relații publice
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI.

Și încă doi tineri ”intreprinzători”

Falsificarea documentelor românești constituie motiv de cercetare și pentru doi tineri care și-au asumat riscul să perfecteze ilegal acte pentru apropiații lor. Ieri, 14 octombrie 2022, în punctul de trecere a frontierei Sculeni au fost depistate persoanele.
Pe sensul de ieșire din Moldova, la linia de control al trecerii frontierei s-a apropiat un autoturism de model Ford Focus, înregistrat în Germania. În mașină au fost identificați cinci cetățeni moldoveni, dintre care trei dețineau și cetățenia română.
Ca urmare a analizei de risc, angajatul Poliției de Frontieră a luat decizia extinderii controlului în linia II, ceea ce presupune verificări adiționale.
Astfel au fost depistate două cărți de identitate românești cu indicii clare de falsificare. Unul dintre documente – descoperit în portmoneul unui tânăr de 25 de ani, aparținea viitoarei lui soții care era pasageră în același automobil.
Din declarații s-a aflat că tânărul ar fi perfectat contra sumei de 100 euro, fără ca prietena lui să cunoască. Și cea de-a doua carte de identitate ROU falsificată a fost depistată la o persoană terță, mai exact aparținea fratelui.
La audieri, cetățeanul de 24 de ani a povestit oamenilor legii din Republcia Moldova că a cumpărat actul cu 200 de euro, însă a ascuns acest fapt față de viitorul posesor.
Pe cauza dată, documentele falsificate au fost ridicate și vor fi transmise către expertiză. În funcție de rezultate expertizei și a cercetărilor pe caz vor fi luate măsurile legale ce se impun.
Editor: Filip Gheorghe
Foto: Poliția de Frontieră

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole