Un permis de conducere din 1931, la Muzeul Județean Teleorman

Date:

Share post:

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marți, 1 februarie  a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.

Pentru perioada 1 – 28 februarie 2022, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre. Este vorba de un „Permis de conducere” , se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Permisul de conducere este alcătuit din două coperți de carton de culoare maro, care cuprinde 14 file. Pe prima copertă, în exterior, se observă următoarele înscrisuri: MINISTERUL DE INTERNE, stema regală, PERMIS DE CONDUCERE PENTRU AUTOMOBILE.

Pe prima copertă, în interior, este fotografia și semnătura titularului. Pe prima pagină este tipărită autoritatea emitentului: România, Prefectura Poliției Municipiului București, Serviciul Circulației, Permis de conducere pentru automobile. Acesta a fost emis la data de 21 ianuarie 1931, pe numele lui Spirea St. Pintilie; profesiunea, conducător auto; naționalitatea, română; domiciliul, str. Carol nr. 89, Alexandria; născut în anul 1909, luna aprilie, ziua 8.

Pe paginile 2 și 3 este constatată revizuirea permisului pe anul 1935, iar pe pagina 4 sunt prezente revizuirile din 1939 și 1940. Pe pagina 5 apare o dată ștampilată:13 XI 1984. Toate aceste revizuiri, aflate între paginile 5-18, sunt cuprinse la rubrica Pedepse suferite de titular. Între paginile 19-28 este prezentat un Extras din Legea Circulației pe drumurile publice din 22 octombrie 1929. La pagina 28 apare o actualizare a permisului la 11 mai 1948. Datorită ștampilei aplicate, aflăm că în acel an exista în Alexandria Biroul Circulației din cadrul Comisariatului de Poliție Alexandria. Ultima viză este datată,13 XI 1984 și este prezentă pe interiorul celei de-a doua coperți.

În România primele permise de conducere au fost obținute în urma unor examene încă din anul 1907. În urma acestor examene se obținea Brevetul de Conducere. Probele la care erau supuși cei care doreau să se bucure de Brevetul de Conducere constau dintr-o probă de viteză pe drumurile publice și o probă de frânare, în caz de urgență.

Permisul de conducere este  un  document aproape la fel de important ca și cartea de identitate și de-a lungul timpului a fost supus unui număr destul de mare de reglementări.

………………………………………………………………………………………………………….

Concurs: „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: DIN  CE  AN  DATEAZĂ  PERMISUL  DE  CONDUCERE  EXPUS ?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033 sau la

email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 februarie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Text și foto: MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.