Un pin robust a supraviețuit 4.800 de ani, în California

Date:

Share post:

Într-un deșert alpin aspru, pinii bristlecone din Marele Bazin californian rezistă în mijlocul schimbărilor climatice. Printre ei se află cel mai bătrân copac de pe Pământ.

Înainte ca egiptenii să construiască piramidele, înainte ca Iisus să se nască, înainte ca Imperiul Roman să se formeze sau să se prăbușească, copacii erau aici.

La 3.000 de metri înălțime, în Munții Albi din centrul Californiei, într-un deșert alpin aspru, unde puține alte lucruri supraviețuiesc, crânguri de pini bristlecone noduroși și maiestuoși din Marele Bazin rezistă, unii de aproape 5.000 de ani.

Trunchiurile lor multicolore se îndoaie în unghiuri care sfidează gravitația, iar ramurile lor goale se proțăpesc spre cer, ca și cum ar fi smulse din imaginația lui Tim Burton sau J.K. Rowling.

Aceste organisme străvechi, considerate în general cei mai vechi copaci de pe Pământ, par să fi scăpat de legile stricte ale naturii.

“Bristleconii sunt oarecum magici în felul acesta”, a declarat Constance Millar, un ecologist care de peste trei decenii studiază acești pini, care cresc doar în California, Nevada și Utah. Plimbarea prin pădurea Ancient Bristlecone Pine Forest din comitatul Inyo, unde aceste conifere își duc existența de milenii, a spus ea, “îți dă acel sentiment de infinit”.

Statul de Aur găzduiește cei mai înalți, mai mari și mai bătrâni copaci din lume, ceea ce un pasionat de botanică a numit “copacul-fecta”. Hyperion, un sequoia de coastă de 379 de picioare, este mai înalt decât Statuia Libertății.

General Sherman, cel mai mare copac de pe planetă după volum, uimește vizitatorii din Parcul Național Sequoia. Iar aici, Methuselah, regele pinilor bristlecone rezistenți, se crede că a răsărit în urmă cu 4.855 de ani, relatează reporterul New York Times, care a fost la fața locului și a rămas de-a drreptul fascinat de realitatea înconjurătoare.

Cu toate acestea, acești arbori se confruntă și ei la rândul lor cu o serie de provocări care provin în primul rând din schimbările climatice. Seceta severă din vestul țării alimentează mega-incendii care au distrus secuii giganți și sequoia, despre care se credea cândva că sunt în mare măsură rezistenți la incendii. Dar nu a fost așa. Acum, cercetătorii caută soluții pentru a prelungi viața arborilor care au mai rămas să confrunte intemperiile naturii.

Editor: Elena Ștefan

Foto: New York Times

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.

Nou în Palas Campus. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț

Nou în Palas Campus Iași. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț. Pentru a afla în ce constă această noutate, citim articolul care urmează. 

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când …

Primele impresii despre o vizită de lucru în Regatul Belgiei. Cine, când ... Aceasta este tema pe care o dezvoltăm în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.