Unde, când: Cartografii Sonore. Harta vedetă este…

Date:

Share post:

Unde, când: Cartografii Sonore. Acesta este subiectul articolului care urmează, azi, la Infoanunț. Harta vedetă este…

Dată: Vineri, 14 februarie 2025, de la ora 18:00

Desfăşurare: La sediul Muzeului Hărților, Strada Londra nr. 39, sector 1, București

Acces: Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului de acces de 15 lei:

https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-de-muzica-renascentista

Când?

Vineri, 14 februarie 2025, orele 18:00, chitaristul Costin Soare va face un popas la Muzeul Hărților, parte dintr-o serie de recitaluri cu un program integral de muzică renascentistă, o panoramă a principalelor genuri muzicale dedicate unor instrumente emblematice ale epocii: lăuta și vihuela. Evenimentul face parte din stagiunea a X-a a „Cartografiilor sonore. Concertele MNHCV”, un proiect desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, care își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.

Recitalul propune o călătorie muzicală în Anglia, Spania, Italia, Ungaria și Franța, cu lucrări compuse de către unii dintre cei mai importanți compozitori-interpreţi ai vremii: de la contemporanul lui Shakespeare, John Dowland, lutist la curtea reginei Elisabeta I, la Bálint Bakfark, muzicianul maghiar născut la Braşov, Orpheus Pannoniae, cum îl numea polonezii; de la pleiada de interpreți la vihuela din Secolul de aur al muzicii spaniole, precum Luis Milan, Alonso Mudarra, Luys de Narvaez, la cel supranumit Il Divino, italianul Francesco da Milano.

Cine?

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români; el îmbină în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”. Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. În 2011 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Harta vedetă a serii, „Inima sub asediul Iubirii” este o lucrare inedită în istoria cartografiei alegorice, realizată în jurul anului 1730 de Matthäus Seutter, unul dintre cei mai importanți cartografi germani ai secolului al XVIII-lea. Într-o reprezentare simbolică, sub forma unui câmp de luptă, „Cetatea Inimii” se află sub asediul „Iubirii”. Folosind elemente specifice hărților militare (trupe și tehnică de asalt, ambarcațiuni de luptă etc.), Seutter surprinde confruntarea dintre rațiune și emoții. Prezentarea va fi realizată de Eugen Grama, muzeograf MNHCV.

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa.

Despre Muzeul Hărților

Muzeul Hărților din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, țări şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș.  Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul organizează expoziții temporare, ateliere, conferințe, concerte și diverse alte evenimente, pentru  un public variat, amator de experiențe culturale de calitate. http://www.muzeulhartilor.ro

Text și foto: PR Muzeul Hărților

spot_img

Articole asemănătoare

Cine a primit „Ordinul de Onoare” la Chișinău

Cine a primit „Ordinul de Onoare” la Chișinău. Președinta Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare” Luminiței Odobescu pentru realizările sale din mandatul de ministră a Afacerilor Externe a României.

Nou: Parfumuri, descoperite de inspectorii vamali. Foto

Nou: Parfumuri, descoperite de inspectorii vamali. Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa ...

Mesajul Zilei și semnificația cifrei 4

Mesajul Zilei și semnificația cifrei 4. În cartea ”Puterea tainică a energiei subtile dumnezeiești nesfârșite” am găsit următorul mesaj pentru ziua de azi

Invitație: Atelier de ornamentat mărțișoare

Invitație: Atelier de ornamentat mărțișoare. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, atelierul de ornamentat mărțișoare