Unde putem vedea expoziția „Roșia Montană: Duhul Aurului”. Imagini inedite

Date:

Share post:

Prima itinerare a expoziției de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului” a avut ca destinație, la începutul acestei săptămâni, orașul București.

Lucrările au fost montate în Foaierul Sălii de Plen a Senatului, devenit temporar spațiu expozițional. Cele peste 50 de fotografii sunt o parte din expoziția inițială, care avut loc în urmă cu un an și jumătate la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, instituția gazdă a proiectului. Vernisajul a avut loc luni, 6 martie 2023, ora 15:30, în prezența unui grup de senatori și deputați și a unui public inopinant.

Au avut intervenții, printre alții, Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL la Senat, Adrian Hatos, senator PNL de Bihor, cel prin care s-au făcut toate diligențele pentru ca expoziția să poată fi organizată la Senat, Sorin Bumb, senator PNL de Alba, Cristian Albu, primar în Abrud și Florin Șipoș, curatorul expoziției. Toți au remarcat valoarea exponatelor și importanța zonei Roșia Montană în ceea ce privește patrimoniul material și spiritual din această parte de lume.

Lucrările sunt semnate de câțiva dintre cei mai importanți fotografi români ai momentului, dar și de către doi fotografi din străinătate: Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Gicu Șerban, Ivan Rous (Cehia) și Oleg Tishkovets (Ucraina). Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane (peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini), dar și spectaculoasele galerii subterane, fotografiate pentru prima dată la standarde maxime de calitate. Cele peste 50 de imagini sunt expuse pe șevalet, în rame de 100 x 70, respectiv 70 x 50 cm.

„Ce face totul atât de special nu este doar aurul și argintul, ci mai degrabă cultura milenară a locului, materială și spirituală, moștenire grea și civilizatoare peste care e greu de trecut. Fotografiile funcționează ca o transparență limitat-selectivă, nefiind doar o interpretare limitat-selectivă a realității, căci ceea ce vedem in imagini avem certitudinea că a existat la un moment dat. Este o muncă aproape instituționalizată, mult dincolo de orice alte abordări tematice în zonă. A rezultat cel mai consistent proiect fotografic derulat la Roșia Montană și cea mai solidă documentare vizuală din câte s-au făcut până la momentul realizării fotografiilor (2006) și de atunci încoace”, afirmă Florin Șipoș, curatorul expoziției.

Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor Oradea, respectiv Complexul Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro.

Lucrările de la Senat rămân expuse până în 19 martie 2023.

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.