Unde și când: Expoziția ”Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”

Date:

Share post:

Vom arăta în cele ce urmează unde și când va avea loc expoziția ”Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”.

Muzeul Național Brukenthal a fost invitat să împrumute piesele necesare organizării expoziției „Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan”, organizată în colaborare cu Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din lași.

Date informative despre această nouă expoziție

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 ianuarie-15 martie 2024 la Palatul Braunstein din lași, str. Cuza Vodă, nr. 2. Piesele provin din secția Artă românească și Artă contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția de anvergură națională, propusă unui centru cultural-academic cu potențial turistic reprezentativ, se adresează atât vizitatorilor din țară, cât și din străinătate. Tematica expoziției prezintă istoria artei plastice din Romania începând cu artiștii Theodor Aman și Nicolae Grigorescu și terminând cu arta contemporană ilustrată de Vladimir Șetran și Ștefan Câlția.

Evenimentul ilustrează cel mai efervescent moment din …

În primul interval de timp încadrat între perioada premergătoare Unirii Principatelor și ridicarea României la rangul de regat, expoziția ilustrează cel mai efervescent moment din punct de vedere al activității plastice.

lradierea acelei epoci de maximă creativitate s-a făcut simțită până la cumpăna dintre veacuri și a avut efect atât asupra noilor generații de artiști ieșiți de pe băncile școlilor de specialitate cât și asupra colecționarilor.

Al doilea interval de timp prezentat în expoziție, de la începutul anului 1900 și până în prezent ilustrează alinierea artei din România la noul clasicism, urmată apoi de arta socialistă și de arta anilor ’70-’80 când se petrece desprinderea de realismul socialist. Contemporaneitatea aduce în prim plan absolvenții clasei lui Corneliu Baba.

Pedagogia acestuia a fost una deschisă stimulând structurarea unui nou orizont cultural cât mai larg.

Conlcuzie

Colecția de artă a Muzeului Național Brukenthal dovedește prin această expoziție că are forța să ilustreze peste 200 de ani de artă românească prin reprezentanții de seamă ai acesteia.

Prin intermediul expoziției Capodopere. Arta din Romania, de la clasic la contemporan este prezentată publicului o parte din valoroasă colecție a Muzeului Național Brukenthal.

Text și foto: PR Muzeul Național Brukenthal

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.