vineri, martie 31, 2023
6.7 C
București
spot_img

Unul din doi copii suferă de alergii sau intoleranțe alimentare. Cum îi putem ajuta?

Într-o lume pe repede-înainte și invadată de produse alimentare de tot felul, unul din doi copii suferă de alergii sau intoleranțe alimentare. Ce complică depistarea acestora este faptul că foarte multi părinți ignoră simptomele celor mici.

În fiecare zi, organismul uman intră în contact cu diferite substanțe străine ce îl pot face să devină mai sensibil și mai vulnerabil: produse de igienă, aditivi alimentari sau chiar preparatele preferate (gluten, lactoză, amidon).

Din păcate, de cele mai multe ori, alergiile sunt confundate cu intoleranțele alimentare. Alergiile sunt o reacție față de anumite alimente ce implică sistemul imunitar, care nu recunoaște acel aliment ca fiind bun pentru organism.

Reacțiile sunt prezente la nivelul sistemului gastrointestinal (constipație/diaree, greață, vărsături, dureri abdominale ș.a.), precum și cutanat (iritații, prurit, înroșirea pielii, descuamarea pielii/scalpului, altele). Acest tip de alergii sunt foarte des întâlnite la copii.

Cum apar alergiile la copii

Alergiile la copii pot apărea înainte să împlinească vârsta de un an. Copii născuți prin cezariană sunt mai predispuși să dezvolte alergii și intoleranțe încă de mici din cauza faptului că nu se produce imunizarea cu ajutorul bacteriilor benefice prezente în microflora mamei.

Bebelușii care nu sunt alăptați la sân sunt, de asemenea, mai predispuși la apariția unor probleme alimentare cum ar fi intoleranța la lactoză, întrucât sistemul lor imunitar nu a avut timp să fie întărit.

Factorul genetic joacă un rol important. Daca unul dintre părinți are o alergie, copilul este mai predispus să dezvolte și el acel tip de alergie.

Un alt motiv din care apar alergiile la copii sunt alimentele modificate genetic, precum porumbul, grâul, soia. Sistemul imunitar al celor mici se va proteja de acestea în mod repetat ducând, în final, la o boală autoimună.

Aproape orice aliment poate cauza o reacție alergică. Totuși, majoritatea alergiilor alimentare severe sunt, în general, cauzate de câteva alimente principale: lapte, ouă, pește, crustacee, arahide, soia, nuci și grâu.

Totodată, copii care trăiesc în orașe aglomerate dezvoltă mai ușor alergii și intoleranțe alimentare din cauza poluării.

Primele semne ale alergiilor la copii

Alergiile se manifestă, la început, prin secrecții nazale apoase, prurit, urticarie, modificarea tranzitului intestinal, stări de oboseală și somnolență, gândire încețoșată. Netratate, alergiile alimentare pot crea în timp probleme autoimune.

Sfaturi pentru ameliorarea alergiilor la copii

Primul pas pe care trebuie să îl facă un părinte este să apeleze la un specialist nutriționist, întrucât este mult mai specializat în alimentație decât un medic pediatru. Fiecare copil are nevoie de un plan personalizat în funcție de simptomele pe care le are.

În primele 6-8 luni, bebelușul ar trebui hrănit la sân, iar ulterior când primește mâncare diversificată, evitați să îi dați alimente cu potențial crescut de alergeni. Diversificarea trebuie facută progresiv”, spune Maria Mihailă, nutriționist și fitoterapeut la Getika Holistic Life.

Alimentele pe care le dati copiilor trebuie sa fie cât mai aproape de starea lor naturală. Evitați să dați copiilor preparate care conțin conservanți.

O alimentație cât mai viu colorată, bazată pe fructe și legume bogate în vitamine și minerale, ajută corpul micuților în a lupta cu orice tip de toxicitate alimentară sau de mediu. Din meniul zilnic al copiilor nu ar trebui să lipsească 3-4 porții mici de fructe cu un coținut bogat de vitamina C, A, E și bioflavoniode, nutrienți extrem de importanți în dezvoltarea armonioasă a fiecărei persoane”, subliniază nutriționistul și fitoterapeutul Getika Holistic Life.

Pentru a ameliora reacțiile alergice este recomandat cel putin de două ori pe an o cură cu pre și probiotice, precum și deparazitarea cu ajutorul plantelor (suc de cimbrișor, extact de nucă neagră, suc de țelină) și a uleiurilor (de cuișoare, scortisoară, oregano și ienupăr). Este necesar ca uleiurile să fie terapeutice, special utilizate pentru uz intern și se vor administra tot timpul diluate cu o bază deoarece sunt foarte puternice în starea lor pură.

Ieșirea cât mai des în natură ajută copii să își întărească imunitatea. Mișcarea în aer liber este de foarte multe ori chiar mai benefică decât orice tratament. Studiile arată că exercitiul fizic regulat atât la adulți, cât și la copii, poate reduce numărul episoadelor provocate de alergii, prin mărirea circulației celulare ce implică sistemul imunitar. Tototdată, este indicat ca aceștia să nu aibă acces mai mult de două ore pe zi la un smartphone, computer sau tabletă. De asemenea, routerul trebuie să fie cât mai departe de camera copiilor.

Sistemul imunitar al copiilor este într-un proces continuu de întărire, iar viața de familie poate afecta foarte mult acest proces. Conflictele dintre părinți afectează emoțional copii, care pot somatiza foarte ușor.

Orele stabile de somn sunt un avantaj prin care organismul se poate regenera și poate lupta împotriva problemelor de sănatate. Oricât de greu poate să pară pentru un părinte, respectarea rutinei de somn ar trebui sa fie pe primul loc. “Bebelușii au nevoie de minim 14 ore de somn pe zi, în timp ce preșcolarii ar trebui să doarmă între 12-13 ore pe zi”, precizează specialistul Getika Holistic Life.

Când copilul are reacții cutanate, este recomandat să folosiți comprese cu ceai sau ulei de mușețel, gel pur de aloe vera, suc proaspăt de castraveți/cartof, sau infuzie din galbenele/brusture/urzică.

Pentru prevenirea alergiilor în încăperi este recomandată și folosirea unui aspirator cu filtru antialergeni-epa și al unui dezumidificator, cu condiția să fie golit cât mai des.

De asemenea, lenjeriile ar trebui spălate la temperaturi foarte înalte și pulverizate cu o soluție formată din apă și ulei de eucalipt care este extrem de eficient împotriva acarienilor.

Fie că este vorba de o alergie, o viroză sau o problemă mai gravă de sănătate, pentru parinți este dureros să își vadă copii bolnavi. Din acest motiv, depistarea la timp a cauzelor care pot produce boala este o condiție pentru liniștea întregii familii. Apelarea preventivă la specialist este de multe ori mult mai benefică și mai puțin costisitoare decât în cazul în care boala s-a instalat deja.    

Istoric

Getika Holistic Life este o clinică privată de medicină alternativă si nutriție, înființată în anul 2013, cu specialiști care au urmat cursuri în România și în străinătate. Echipa de aici este compusă din nutritioniști, fitoterapeuți, specialiști în medicina cuantică, aromaterapeuți și iridologi.

Text și foto: Getika Holistic Life

 

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole