joi, decembrie 8, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEZilele Teatrului Naţional din Iaşi. Se împlinesc 126 de ani de la...

Zilele Teatrului Naţional din Iaşi. Se împlinesc 126 de ani de la inaugurarea clădirii

În perioada 30 noiembire – 4 decembrie 2022 sunt organizate Zilele Teatrului Naţional din Iaşi, cu ocazia împlinirii a 126 de ani e la inaugurarea clădirii teatrului.

Acesta va fi un maraton de unsprezece spectacole proprii şi patru evenimente conexe dedicate tuturor celor interesaţi de artele spectacolului, după cum au anunțat organizatorii.

Clădirea Teatrului ieşean a fost inaugurată pe 1 decembrie 1896, iar pentru sărbătorirea celor 126 de ani vor fi invitate personalităţi marcante din lumea teatrului, atât din ţară, cât şi din străinătate.

La eveniment, sunt aşteptaţi curatori de festivaluri, jurnalişti de teatru, critici şi manageri culturali din România şi din afara ţării (Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia).

Microstagiunea din cele cinci zile va cuprinde cele mai de succes spectacole din ultima perioadă, apreciate atât de spectatorii ieşeni, cât şi de publicul şi juriile altor evenimente teatrale importante din ţară şi de peste hotare.

Vor fi susținute cinci spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană românească şi şase montări ale unor piese din dramaturgia străină. Reprezentaţiile se vor desfăşura în cele patru săli de spectacole: Sala Mare, Teatru³, Sala Studio, Uzina cu Teatru.

În programul evenimentului, teme de interes din sfera fenomenului teatral din zilele noastre vor fi dezbătute în cadrul celor patru întâlniri cu public.

Program

Pe 1 decembrie, la Casa Muzeelor Iaşi, în Sala de conferinţe, începând cu ora 11:00, se va lansa cartea „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Naţional din Chişinău”, volum îngrijit de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Lansarea de carte va fi prezentată de scriitoarea Nicoleta Dabija.

În cea de-a treia zi a festivalului, pe 2 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfăşura conferinţa „Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse”, susţinută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Naţional Academic de Cercetare şi Artă modernă din Kiev, Ucraina. Moderator va fi Raluca Rădulescu, realizator Radio România Cultural.

Pe 3 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfăşura ultima conferinţă din cadrul „Zilelor Teatrului Naţional Iaşi”, cu titlul “Dezvoltarea de proiecte şi programe creative – o perspectivă britanică”, susţinută de Mhora Samuel, manager de proiecte şi programe culturale, Marea Britanie. Moderator va fi conf. univ. dr. Ioana Petcu de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, potrivit ZdI.

Istoric

La 1 decembrie 1896 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului Naţional din Iaşi, proiectată de celebrii arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer, angajaţi de primarul Vasile Pogor.

Noul edificiu a fost construit pe terenul vechii primării, după ce în noaptea de 17 spre 18 februarie, în anul 1888, Teatrul din Copou s-a năruit în urma unui incendiu uriaș.

De unde cumpărăm bilete

Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrală şi de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE