Ziua Internațională a Romilor, la Chișinău

Date:

Share post:

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat luni, 8 aprilie 2019, în calitate de invitat special, la manifestările organizate la Casa Naționalităților din Chișinău, de către Agenția Relații Interetnice, cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, se arată într-un anunț informativ.

În discursul rostit cu acest prilej, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: Este important să cunoaștem, să înţelegem și să ocrotim tradiţiile, valorile și aspiraţiile tuturor, inclusiv ale comunităţilor rome. Doar în acest mod putem identifica acele soluţii care contribuie concret la incluziunea socială, prezervând, în acelaşi timp, identitatea culturală. Pentru România incluziunea persoanelor aparținând minorității rome continuă să reprezinte o prioritate, pe care o urmărim atât în plan național, cât și în context multilateral. (…)  Prin Pilonul „Europa valorilor comune”, România dorește să stimuleze solidaritatea  și coeziunea Uniunii Europene, prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării, egalitatea de șanse și tratamentul egal pentru femei și bărbați, precum și prin creșterea implicării cetățenilor, și în special a tinerilor, în dezbaterile europene. În ceea ce privește persoanele aparținând minorității rome, trebuie să menționez ”Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al Strategiilor Naționale pentru Integrarea Romilor”, un amplu eveniment organizat în contextul PRES RO, la București, în perioada 4-5 martie 2019.”

Totodată, oficialul român a precizat că Parteneriatul Strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova rămâne documentul programatic de acțiune al României se arată în același comunicat transmis spre difuzare redacției noastre.

Rămânem consecvenți principiului nostru, și anume acela că proiectele derulate de România în Republica Moldova au fost, sunt și vor fi destinate tuturor cetățenilor Republicii Moldova indiferent de etnie, confesiune religioasă, limba vorbită sau zona geografică în care aceștia locuiesc. Acesta este un principiu incluziv de care pot beneficia și cetățenii Republicii Moldova de etnie roma, prin implementarea pe deplin a standardelor europene în viața lor de zi cu zi, a afirmat Ambasadorul Ioniță.

Evenimentul a cuprins și inaugurarea unei expoziții de reproduceri ale lucrărilor plastice aparținând pictorului N. Bessonov.

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.