„Ziua Națională a Donării de Organe”

Date:

Share post:

Știri din Republica Moldova

 „Ziua Națională a Donării de Organe”

 Transplantul de organe și țesuturi reprezintă unica șansă la viață pentru pacienții cu insuficiențe terminale de organ. În acest context, la iniţiativa Consiliului Europei, anual, este marcată  și la Chișinău –  Ziua Europeană a donării şi transplantului de organe, cu scopul  promovării donării de organe, mobilizării instituţiilor medicale şi profesioniştilor pentru identificarea potenţialilor donatori şi onorarea prin mențiune și nominalizare a persoanelor care au donat organe pentru a salva o viaţă.

Republica Moldova a marcat și în acest an, la 13 octombrie a.c.  “Ziua Natională a Donării de Organe”, printr-un organizarea unui eveniment public, unde specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Agenției de Transplant au discutat despre importanța donării de organe și rezultatele obținute de R. Moldova în acest domeniu.

Astfel, Republica Moldova a fost gazda celui mai important eveniment internațional   „Ziua  Europeană a Donării și Transplantului de Organe” cu  genericul  “Speranță pentru viață”, aflat la a 19-a ediție find susținut de  Consiliul Europei.

În acest context s-a menționat că în perioada 11-12 octombrie 2018  va avea loc  cea de-a 21-a Conferință a Comitetului de transplant de organe (CD-P-TO) a Consiliului Europei, se arată într-un comuncat de presă emis spre difuzare redacției noastre.

Donarea de organe se realizează prin prelevarea organului de la donatorul în viaţă, de la persoanele decedate, fără a exista vreo limită de vârstă pentru donator.

În vederea efectuării transplantui, de o importanță majoră este starea funcţională a organului destinat donării astfel încât operaţiile să fie efectuate în instituţii medicale autorizate, de echipe medicale specializate, cu respectarea rigorilor legislaţiei în vigoare în domeniu.

Pentru transplant, cel mai frecvente organe solicitate sunt rinichii, pancreasul, ficatul, plămânii, inima  iar din ţesuturi cele mai transplantate sunt pielea, valvele cardiace, oasele şi corneea.

Anul 2017 este un an marcant  pentru medicina de transplant din Republica Moldova  deoarece în acest an a fost aprobat Programul Național de  Transplant pentru anii 2017-2021, care prevede o creștere graduală a numărului de transplanturi efectuate annual. A avut loc totodată și lansarea Programului de transplant cardio-pulmonar, absolut necesar pentru demararea activităților de acest gen .

Menționăm că, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2017 s-au efectuat 17 transplanturi renale, 11 transplanturi hepatice, 29 transplanturi de cornee și aproximativ 100 transplanturi de os.

Dezvoltarea serviciului de transplant de organe şi ţesuturi R. Moldova  a demarat cu transplantul ţesutului osos şi corneei.

În anul 1982 a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal pe lângă secţia de Hemodializă a Spitalului Clinic Republican iar primele acte legislative şi normative naţionale în domeniul transplantului au fost adoptate în anul 1999.

 

                                                                                           Ligia Beatrice Vasilescu

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la …

Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice la ... Unde ? Pentru a afla răspunsul citim informațiile din materialul care urmează azi, la Infoanunț.

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.