200 judecători vor participa la seminare de instruire, organizate de Ministerul Justiției

Date:

Share post:

O serie de seminare pentru judecători au loc în perioada 29 mai – 5 iunie a.c., în concordanță cu recentele modificări ale Codului de procedură civilă (CPC) și a cadrului conex acestuia. Cursurile sunt organizate de Ministerul Justiției al Republicii Moldova, în parteneriat cu Pricewaterhouse Coopers Moldova, D&B DAVID şi BAIAS S.C.A. (România).

În mesajul său către judecători, secretarul de stat, Nicolae Eșanu, a afirmat că actualmente, „societatea așteaptă ca efectele reformei în justiție să fie percepute. Însă toate eforturile noastre vor rămâne inutile în măsura în care legile nu vor fi interpretate și aplicate în spiritul în care acestea au fost elaborate. În cadrul acestor întruniri vom discuta despre modificările CPC care au scopul să modernizeze și să simplifice procedura civilă, încât să asigure o examinare corectă a cauzelor”.

Seminarele de instruire sunt moderate de experți din Republica Moldova și România. La fiecare seminar participă circa 40 judecători de la instanțele de fond și de la curțile de apel. Sunt discutate diverse aspecte ale ultimelor modificări în CPC. Printre acestea se numără examinarea cauzelor civile cu valoare redus​ă, rolul judecătorului la faza pregătirii pricinii pentru dezbateri judiciare, noile prevederi legale incluse î​n vederea excluderii posibilit​ăților de tergiversare a procesului civil, aplicarea amenzilor judiciare.

Vor fi dezbătute inclusiv aspecte privind redresarea procedurii în ordonan​ță, redresarea c​ăilor de atac, simplificarea procesului-verbal al ședinței de judecată, modalitatea de implicare a instanței în procedura de executare silită, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Menționăm că, Pricewaterhouse Coopers Moldova a acordat asistență în procesul de elaborare a modificărilor CPC. Prin urmare, seria de seminare are loc cu suportul Fondului pentru Bună Guvernare, inițiat de Guvernul Marii Britanii pentru a acorda asistență în domeniul reformelor în justiție, în colaborare cu PricewaterhouseCoopers Moldova și D&B DAVID şi BAIAS S.C.A. (România).

Menționăm că, Nicolae Eșanu este profesor și specialist în Codul de procedură civilă și alocă foarte mult timp dezvoltării acestui segment de lege și în Republica Moldova, prin implementarea practicilor internaționale, care au la bază respectarea drepturilor omului.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
spot_img

Articole asemănătoare

Cum să ajutăm păsările iarna?

Cum să ajutăm păsările iarna? Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, atelierul de educație muzeală Cum să ajutăm păsările iarna?

UAIC urcă în clasamentul internațional QS Sustainability

UAIC urcă în clasamentul internațional QS Sustainability. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) urcă peste...

Cine este polițistul de frontieră: campion în Turneul Internațional de box „6th Grand Prix Elite male”

Cine este polițistul de frontieră: campion în Turneul Internațional de box „6th Grand Prix Elite male”. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Artiști vizuali vin la … cu cele mai frumoase cadouri, iar Moș Crăciun îi aşteaptă pe copii să își spună dorințele

Artiști vizuali vin la ... cu cele mai frumoase cadouri, iar Moș Crăciun îi aşteaptă pe copii să își spună dorințele ...Arti;ti